خلاصه
- شاخص STOXX اروپا با کاهش تنشهای تجاری ۰/۲۷٪ رشد کرد.
- سهام آلفابت پس از عملکرد مالی فراتر از انتظار، ۴/۸٪ رشد کرد.
- بازار سهام آمریکا پس از اظهارات ضدونقیض ترامپ با کاهش مواجه شد.
بازارهای سهام اروپا و آسیا در آستانه دومین هفته متوالی رشد قرار دارند و دلار آمریکا نیز به دنبال نخستین افزایش هفتگی خود در بیش از یک ماه اخیر است؛ چرا که سرمایهگذاران به نشانههایی از آمادگی ایالات متحده و چین برای عقبنشینی از جنگ تجاری واکنش مثبت نشان دادند. با این حال، معاملات آتی بازار سهام آمریکا تا ساعت ۱۰:۴۸ به وقت گرینویچ کمی منفی شد، پس از آنکه رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، در گفتوگویی با مجله تایم اعلام کرد که ادامه تعرفههای بالا بر واردات در سال آینده «پیروزی کامل» خواهد بود.
ترامپ همچنین مدعی شد دولت او در حال مذاکره با چین برای دستیابی به توافقی بر سر تعرفههاست و رئیسجمهور چین، شی جینپینگ، با او تماس گرفته است. اظهاراتی که با گفتههای قبلی مقامات چینی تناقض داشت.
شاخص STOXX اروپا ۰/۲۷٪ افزایش یافت، پس از آنکه چین برخی واردات از آمریکا را از تعرفههای ۱۲۵٪ معاف کرد؛ نشانهای آشکار از تلاش پکن برای کاهش فشار ناشی از تعرفههای تلافیجویانه بر اقتصاد خود.
معاملات آتی بازار آمریکا ابتدا به دنبال گزارش عملکرد بهتر از انتظار شرکت آلفابت، شرکت مادر گوگل، مثبت شد. این شرکت همچنین تأکید کرد که برنامههای سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی ادامه خواهد یافت، که باعث رشد نزدیک به ۵٪ سهام آن در معاملات پس از ساعات رسمی شد.
تا ساعت ۱۰:۴۸ به وقت گرینویچ، معاملات آتی شاخص S&P به میزان ۰/۲۶٪ و نزدک به میزان ۰/۳۶٪ کاهش یافتند. دلار آمریکا که در هفتههای اخیر تحت فشار ناشی از اعلام و لغو پیدرپی تعرفهها و خروج سرمایه از داراییهای آمریکایی قرار داشت، در برابر یورو به نرخ ۱/۱۳۵۴ و در برابر ین ژاپن به نرخ ۱۴۳/۳ تثبیت شد.
الی لی، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در بانک سنگاپور، اظهار داشت:«به نظر میرسد اوج نرخهای تهدیدآمیز تعرفهای پشت سر گذاشته شده است. هر دو کشور آمریکا و چین اعلام کردهاند که نرخهای فعلی را افزایش نخواهند داد.»
این درگیری تعرفهای که از ۲ آوریل با اعلام تعرفههای سنگین وارداتی از سوی ترامپ آغاز شد، تهدیدی برای تجارت میان دو اقتصاد بزرگ جهان به شمار میرفت و نگرانیهایی درباره رکود رشد اقتصادی جهانی ایجاد کرد.
آرامش ناپایدار
در هنگکنگ، شاخص هنگسنگ (HIS.) یک درصد افزایش یافت و شاخص ترکیبی شانگهای (SSEC.) و CSI300 نیز رشد جزئی را تجربه کردند. در ژاپن، شاخص نیکی (N225.) در روز جمعه ۱/۸٪ افزایش یافت و تمام ضررهای خود از زمان اعلام تعرفههای تاریخی ترامپ را جبران کرد ( اگرچه این تعرفهها عمدتاً تعلیق شدهاند، بهجز در مورد چین و تعرفه پایه ۱۰ درصدی.)
فرانچسکو پسوله، استراتژیست ارز در بانک ING، در یادداشتی به مشتریان نوشت:« احتمالاً این حس در میان فعالان بازار وجود دارد که آنها نوعی ‘کنترل’ بر دولت آمریکا بازیافتهاند و میتوانند مواضع دوستانهتری را در موضوعات کلیدی تحمیل کنند.»
شاخص دلار آمریکا در طول هفته ۰/۲٪ رشد داشته و به ۹۹/۶۲۳ رسیده و بازده اوراق خزانهداری آمریکا ثابت مانده است.
علائم هشدار
قیمت طلا که در سال جاری بهعنوان دارایی امن مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفته بود، روز جمعه ۱٪ کاهش یافت و در مسیر ثبت کاهش هفتگی قرار دارد (نشانهای از خوشبینی محتاطانه نسبت به کاهش تنشهای تجاری.) با این حال، علائم هشداردهندهای نیز وجود دارد که نشان میدهد این آرامش بازار ممکن است موقتی باشد.
شب گذشته، شرکتهای بزرگی همچون پروکتر اند گمبل، پپسیکو، چیپوتله مکزیکن گریل و آمریکن ایرلاینز به دلیل افزایش عدمقطعیت مصرفکنندگان، پیشبینیهای مالی خود را کاهش داده یا لغو کردند.
تحلیلگران شرکت فیلیپ سکیوریتیز در سنگاپور اشاره کردند که نسبت طلا به S&P 500 (معیاری برای سنجش بدبینی سرمایهگذاران) به بالاترین سطح خود از زمان رکود بازار ناشی از همهگیری در سال ۲۰۲۰ رسیده است.