صندوق بینالمللی پول (IMF) تصویری نگرانکننده از اقتصاد جهانی ارائه میدهد و آن را در شرایط دشواری میداند. طبق گزارش این نهاد، بریتانیا عملکردی به مراتب ضعیفتر از اکثر اقتصادهای بزرگ داشته است.
این موضوع بار دیگر بحث پیرامون برگزیت را داغ کرده است. مخالفان برگزیت (Brexit) میگویند که آخرین آمار صندوق بینالمللی پول (IMF) تأیید میکند که خروج از اتحادیه اروپا اقتصاد بریتانیا را زمینگیر کرده است.
برگزیت چیست؟
برگزیت، کوتاهشدهی عبارت British exit (بریتیش اگزیت) به معنای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است. این اتفاق در پی همهپرسی سال ۲۰۱۶ رخ داد که در آن اکثریت مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا رأی دادند.
آیا بریتانیا در روابط با اتحادیه اروپا تجدید نظر میکند؟
مخالفان خروج از اتحادیه اروپا (EU) استدلال میکنند که ارقام IMF که نشاندهنده رشد تنها 0/1 درصدی در سال 2023 و 0/7 درصدی در سال 2024 است، گواه نگرانیها و ترسهای آنهاست. آنها خاطرنشان میکنند که این رقم از میانگین جهانی (3/2 درصد) و همچنین میانگین اقتصادهای پیشرفته (1/8 درصد) به شکل قابل توجهی کمتر است. به عنوان مثال پیشبینی میشود کشور آلمان در حوزه یورو، 1/7 درصد رشد اقتصادی را تجربه کند.
منتقدانی مانند دکتر مایک گالزورتی (Mike Galsworthy) رئیس جنبش اروپایی بریتانیا، معتقدند که برگزیت بهطور مستقیم مسئول این عملکرد ضعیف است. آنها استدلال میکنند که قطع روابط با اتحادیه اروپا تأثیر منفی بر همه چیز این کشور، از هزینههای خرید هفتگی تا فرصتهای شغلی، گذاشته است.
آنها از دولت جدید به رهبری حزب کارگر و کییر استارمر میخواهند که اولویت را به ایجاد «روابط جدید و بالغ» با اتحادیه اروپا اختصاص دهد.
این موارد در حالی است که دولت استارمر پس از پیروزی در انتخابات، روابط بریتانیا با اتحادیه اروپا را بازنشانی کرده است.
نخست وزیر انگلستان قرار است روز پنجشنبه میزبان رهبران اروپایی در شورای سیاسی اروپا در کاخ بلنهایم باشد، تنها چند روز پس از آن که نیک توماس سیموندز، وزیر جدید روابط اتحادیه اروپا، به بروکسل رفت تا مذاکرات بر سر توافق جدید برگزیت را آغاز کند.
صندوق بینالمللی پول: جنگ و تورم اقتصاد جهان را تضعیف کرده است
علیرغم گفتههای مخالفان برگزیت، خود گزارش IMF کندی رشد اقتصاد را به مسائل گستردهتری نسبت میدهد. این صندوق در گزارش خود با عنوان «اقتصاد جهانی در شرایط سخت» تورم، جنگ جاری در اوکراین و خاورمیانه و افزایش قیمت کالاها را مقصر رشد کم اقتصادی میداند.
طبق این گزارش احتمال دارد قیمت جهانی انرژی کمی کاهش یابد، در عین حال انتظار میرود قیمت محصولات غیرسوختی 5 درصد در سال 2024 افزایش یابد.
علاوه بر این، این گزارش پیشبینی میکند که سیاستهای پولی در بین بانکهای مرکزی بزرگ متفاوت خواهد بود و برخی برای مقابله با تورم به افزایش نرخهای تعرفه ادامه خواهند داد.