شی جینپینگ و دیگر مقامات ارشد حزب کمونیست سیگنال افزایش استقراض و تدابیر مالی را برای مقابله با خطرات کاهش قیمتها ارسال کردند.
طبق بیانیههایی که در جریان نشست سالانه مورد انتظار در پکن اعلام شد، رهبران حزب کمونیست چین اعلام کردند که تقویت مصرف داخلی، اولویت اصلی اقتصادی این کشور خواهد بود.
رئیسجمهور شی جینپینگ و مقامات ارشد در کنفرانس مرکزی کار اقتصادی متعهد شدند که کسری بودجه چین را افزایش داده و اوراق قرضه ویژه «فوقالعاده بلندمدت» بیشتری را برای تحریک اقتصاد صادر کنند. این کنفرانس مسیر سیاست اقتصادی کشور را برای سال آینده تعیین میکند.
رسانههای دولتی در گزارشی از این نشست برنامههایی را برای کاهش نرخ بهره و کاهش ذخایر الزامی بانکهای چین منتشر کردند. این بیانیه پس از تغییر رویکرد چین به سمت سیاست پولی «نسبتاً منعطف» در اوایل این هفته صورت گرفت.
رهبران نشست بر فشار قوی برای تقویت مصرف تأکید کردند و آن را به عنوان اولین اولویت در میان چندین هدف سیاستی قرار دادند. آنها متعهد شدند که تقاضای داخلی را «در همه جهات» گسترش داده و اقدامات «ویژه» هدفمندی را اجرا کنند.
چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، با فشارهای کاهش قیمت دستوپنجه نرم میکند، زیرا کسبوکارها و مصرفکنندگان هزینههای خود را کاهش دادهاند. گزارش نشست تأکید کرد که اتکای کشور به رشد صادراتی به طور فزایندهای ناپایدار شده است. همچنین، این گزارش بیان کرد که محیط خارجی چالشهای مهمی ایجاد کرده است، از جمله احتمال تعرفهها تحت ریاستجمهوری دونالد ترامپ که وعده داده است مالیات بیشتری بر کالاهای چینی اعمال کند.
ژیوی ژانگ، اقتصاددان ارشد در مدیریت دارایی پینپوینت اذعان کرد که تعهد پکن به حمایت قویتر اقتصادی مشهود است، اما هشدار داد که اقدامات خاص ممکن است تنها زمانی روشن شود که سیاستهای تجاری ایالات متحده تحت ریاست ترامپ شکل بگیرد. او اشاره کرد که تغییر اخیر در استراتژی اقتصادی چین به نظر میرسد نسبت به تدابیر محرک معرفی شده در اواخر سپتامبر، اهمیت بیشتری دارد.
تحلیلگران علیرغم این اعلامیههای سیاستی نگرانیهایی را درباره کمبود جزئیات در برنامههای تقویت مصرف ابراز کردند. کلوین لام، اقتصاددان در ماکرو اکونومیکس پانتئون، اظهار کرد که بعید است پکن اقدامات مستقیمی مانند اعطای پول نقد را اجرا کند اما ممکن است بر تقویت امنیت اجتماعی، راهاندازی برنامههای تعویض کالا، تحریک بازار سهام یا تشویق سرمایهگذاری تمرکز کند.
بازار A-share چین بلافاصله پس از این اعلامیه شاهد کاهش ۱/۲ درصدی در آتی سهام بود و تحلیلگران خاطرنشان کردند که جزئیات محدود از این نشست بازارها را ناامید کرده است.
زو هایبین، اقتصاددان ارشد چین در جیپی مورگان، گفت: «احتمالاً هیچ حرکت بزرگ مالیای که برخی سرمایهگذاران امیدوارند وجود نخواهد داشت.» با این حال، او پیشبینی کرد که کسری بودجه رکورددار و انتشار گسترده اوراق قرضه دولتی در سال ۲۰۲۵ رخ دهد، از جمله احتمال دو برابر شدن اوراق قرضه ویژه فوقالعاده بلندمدت به ۲ تریلیون یوان (۲۷۵ میلیارد دلار).
تحلیلگران مورگان استنلی همچنین مشاهده کردند که اقدامات تسهیل اقتصادی چین هنوز سرمایهگذاران را قانع نکرده است. آنها خاطرنشان کردند که بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله چین اخیراً به پایینترین سطح سالانه رسید و این موضوع تردید در مورد اثربخشی این سیاستها در احیای اقتصاد را نشان میدهد.