چین در واکنش به تعرفه‌های ترامپ اقدامات متقابل اتخاذ می‌کند

چین در واکنش به تعرفه‌های ترامپ، تعرفه‌های متقابل ۳۴ درصدی بر کالاهای آمریکایی اعمال کرد و صادرات برخی عناصر خاکی کمیاب را محدود ساخت.

جنگ تجاری آمریکا و چین - جنگ تعرفه ها

خلاصه:

  • چین از ۱۰ آوریل تعرفه ۳۴ درصدی اضافی بر تمامی کالاهای آمریکایی اعمال می‌کند.
  • محدودیت‌های صادراتی بر برخی عناصر خاکی کمیاب از ۴ آوریل اجرایی می‌شود.
  • یازده نهاد آمریکایی به لیست «نهادهای غیرقابل‌اعتماد» چین اضافه شدند.
  • این اقدامات در واکنش به افزایش تعرفه‌های ترامپ بر واردات چین انجام شده است.
  • ترامپ در پاسخ ادعا کرد که «چین وحشت‌زده شده است.»

چین در واکنش به تعرفه‌های اعمال‌شده توسط رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، اقدامات گسترده‌ای را اعلام کرده است که تنش‌های تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان را تشدید می‌کند. پکن تعرفه ۳۴ درصدی بر تمامی کالاهای آمریکایی اعمال کرده و محدودیت‌هایی بر صادرات برخی عناصر خاکی کمیاب وضع کرده است.

چین همچنین محدودیت‌هایی بر حدود ۳۰ نهاد آمریکایی، عمدتاً در بخش دفاعی، اعمال کرده که علاوه بر دو دوجین شرکت‌هایی است که قبلاً به دلیل تعرفه‌های ترامپ تحریم شده بودند.

این اقدام پس از آن صورت گرفت که تعرفه های ترامپ، ۳۴ درصد هزینه اضافی بر کالاهای وارداتی از چین اعمال کرد و مجموع تعرفه‌های جدید چین را به ۵۴ درصد رساند. ترامپ همچنین یک حفره قانونی را بست که پیش از این به بسته‌های کم‌ارزش چینی اجازه می‌داد بدون پرداخت عوارض گمرکی وارد آمریکا شوند.

وزارت دارایی چین در بیانیه‌ای اعلام کرد: «اقدامات آمریکا برخلاف قوانین تجارت بین‌المللی است، به‌طور جدی حقوق و منافع قانونی چین را تضعیف می‌کند و نمونه‌ای از سیاست‌های یک‌جانبه و قلدرمآبانه است.»

چین تعرفه‌های جدید آمریکا را نقض آشکار قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) خوانده و درخواست مشاوره در این سازمان را داده است.

ترامپ در واکنشی در شبکه اجتماعی Truth Social نوشت: «چین اشتباه کرد، وحشت‌زده شد و این تنها چیزی است که نمی‌تواند از پس آن بربیاید!»

پست ترامپ در تروث سوشال: چین اشتباه کرد، آن‌ها وحشت‌زده شده‌اند و این تنها چیزی است که از پس آن برنمی‌آیند.

اعمال تعرفه‌های متقابل

وزارت دارایی چین تعرفه‌های آمریکا را با تعرفه ۳۴ درصدی بر تمامی کالاهای آمریکایی از ۱۰ آوریل متقابلاً اعمال کرد. این تعرفه علاوه بر تعرفه ۱۰ تا ۱۵ درصدی است که در ماه‌های قبل بر برخی محصولات کشاورزی، انرژی و ماشین‌آلات کشاورزی آمریکایی اعمال شده بود.

بخش کشاورزی آسیب بیشتری دید، زیرا گمرک چین واردات ذرت خوشه‌ای از شرکت C&D (USA) INC و همچنین محموله‌های مرغ و پودر استخوان از سه شرکت آمریکایی را تعلیق کرد.

آمریکا مقادیر قابل‌توجهی سویا، دانه‌های روغنی و غلات به چین صادر می‌کند که در سال ۲۰۲۴ مجموعاً ۱۳.۴ میلیارد دلار ارزش داشته‌اند. سایر صادرات مهم شامل ۱۴.۷ میلیارد دلار سوخت و ۱۵.۳ میلیارد دلار ماشین‌آلات الکتریکی است.

اولی هوئه، مدیر خدمات مشاوره‌ای در شرکت IKON Commodities در سیدنی می‌گوید: «با تعرفه ۳۴ درصدی، ورود محصولات کشاورزی آمریکا به چین غیرممکن خواهد بود. این فرصتی برای صادرکنندگانی مانند برزیل و استرالیا است تا سهم بازار خود را در چین افزایش دهند.»

محدودیت‌های صادراتی بر عناصر خاکی کمیاب

سخنگوی وزارت امور خارجه چین، گوو جیاکون، در فیسبوک نوشت: «همان‌طور که یک ضرب‌المثل چینی قدیمی می‌گوید: احترام متقابل ضروری است.»

پکن محدودیت‌هایی بر صادرات عناصر خاکی کمیاب مانند ساماریوم، گادولینیوم، تربیوم، دیسپروزیوم، لوتتیوم، اسکاندیوم و ایتریوم به آمریکا اعمال کرده که از ۴ آوریل اجرایی شده است.

شانزده نهاد آمریکایی نیز به لیست کنترل صادرات چین اضافه شده‌اند، که دسترسی آنها به اقلام دو منظوره را محدود می‌کند. این فهرست شامل ۱۵ شرکت در صنایع دفاعی و هوافضا و همچنین سازمان غیرانتفاعی «ائتلاف برای یک آمریکا‌ی شکوفا» است که از سیاست‌های کاهش وابستگی اقتصادی آمریکا به چین حمایت کرده است.

علاوه بر این، یازده شرکت آمریکایی در لیست «نهادهای غیرقابل‌اعتماد» چین قرار گرفته‌اند، که به پکن اجازه می‌دهد اقدامات تنبیهی علیه آنها اتخاذ کند. از جمله این شرکت‌ها Skydio Inc و BRINC Drones هستند که به دلیل فروش تسلیحات به تایوان، که چین آن را بخشی از سرزمین خود می‌داند، هدف قرار گرفته‌اند.

چین همچنین تحقیقات ضد دامپینگ بر واردات برخی لوله‌های سی‌تی‌اسکن پزشکی از آمریکا و هند را آغاز کرده و تحقیقات ضد انحصار بر گروه دوپونت چین، یکی از زیرمجموعه‌های شرکت آمریکایی DuPont، را به جریان انداخته است.

جیکوب گانتر، تحلیلگر ارشد اقتصادی در موسسه مطالعات چین مرکاتور، اظهار داشت: «این اقدامات نشان‌دهنده افزایش توانایی چین در استفاده از ابزارهای تجاری برای اقدامات تلافی‌جویانه است.»

پس از اعلام تعرفه‌های متقابل ترامپ، ارزش یوان چین به پایین‌ترین سطح در هفت هفته اخیر سقوط کرد و بازارهای سهام دچار افت شدند. در همین حال، ترامپ به نماینده تجاری آمریکا دستور داده تا تا اول آوریل بررسی کند که آیا چین به تعهدات خود تحت توافق تجاری «فاز اول» سال ۲۰۲۰ عمل کرده است یا خیر.

طبق این توافق، چین متعهد شده بود در طول دو سال واردات خود از آمریکا را ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش دهد، اما به دلیل شیوع همه‌گیری کووید-۱۹ نتوانست به این هدف دست یابد. داده‌های گمرک چین نشان می‌دهد که چین در سال ۲۰۱۷، پیش از آغاز جنگ تجاری، ۱۵۴ میلیارد دلار کالا از آمریکا وارد کرده بود که این رقم سال گذشته به ۱۶۴ میلیارد دلار افزایش یافت.

هوآنگ ژه، ۲۴ ساله که در بخش کالاهای لوکس چین کار می‌کند، گفت: «من قبلاً برخی از محصولات آمریکایی را می‌خریدم، اما اگر قیمت‌ها افزایش یابد، ممکن است کمتر خرید کنم.»

منابع:رویترز
این مقاله را به اشتراک بگذارید
یک کامنت بگذارید