مازاد تجاری چین به حدود یک تریلیون دلار در سال ۲۰۲۴ رسید

مازاد تجاری چین

صادرات چین در سال ۲۰۲۴ به شکلی چشمگیر از واردات پیشی گرفت و مازاد تجاری بی‌سابقه‌ای نزدیک به یک تریلیون دلار را به ثبت رساند. این دستاورد، سلطه چین در تولید جهانی را به نمایش می‌گذارد که با وضعیت ایالات متحده پس از جنگ جهانی دوم قابل مقایسه است.

رکورد تاریخی مازاد تجاری چین

اداره کل گمرک چین اعلام کرد که صادرات این کشور در سال ۲۰۲۴ به ۳/۵۸ تریلیون دلار رسید، در حالی که واردات ۲/۵۹ تریلیون دلار بود و مازاد تجاری ۹۹۰ میلیارد دلاری را ایجاد کرد. با تعدیل تورم، این بزرگ‌ترین مازاد تجاری در یک قرن اخیر بوده است که از کشورهای صادرکننده‌ای چون آلمان، ژاپن و ایالات متحده در اوج دوران خود پیشی گرفته است.

تنها در ماه دسامبر، صادرات قوی منجر به رکورد ماهانه جدیدی به ارزش ۱۰۴/۸ میلیارد دلار شد که بخشی از آن به دلیل شتاب صادرات به ایالات متحده پیش از اعمال تعرفه‌های احتمالی توسط رئیس‌جمهور منتخب، دونالد ترامپ، بود. کالاهای تولیدی ۱۰ درصد از اقتصاد چین را تشکیل دادند که بسیار بیشتر از اوج ۶ درصدی مازاد تولیدات ایالات متحده در طول جنگ جهانی اول است.

رونق صادرات در میان چالش‌های داخلی

صادرات چین که شامل بخش‌هایی مانند خودرو و پانل‌های خورشیدی است، میلیون‌ها شغل ایجاد کرده و دستمزد واقعی کارگران کارخانه‌ها را طی دهه گذشته دو برابر کرده است. سیاست «ساخت چین ۲۰۲۵» با سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری، خودکفایی این کشور را تقویت کرده و چین را به بزرگ‌ترین صادرکننده خودرو در جهان و رهبر تولید پانل‌های خورشیدی تبدیل کرده است.

با این حال، چالش‌های داخلی همچنان ادامه دارد. سقوط بازار مسکن مصرف را کاهش داده و خانواده‌ها را در خرید کالاهای وارداتی و محلی محتاط کرده است. همچنین، تولید بیش از حد کارخانه‌ها باعث کاهش قیمت‌ها، زیان مالی و نکول وام برای شرکت‌های چینی شده است.

واکنش جهانی

رویکردهای تجاری چین با انتقادها و اقدامات محافظتی از سوی کشورهای صنعتی و در حال توسعه مواجه شده است. ایالات متحده و اتحادیه اروپا تعرفه‌های خود را بر صادرات چین، از جمله خودرو، افزایش داده‌اند، در حالی که کشورهایی با درآمد متوسط مانند برزیل، ترکیه، هند و اندونزی برای محافظت از صنایع نوپای خود، موانع بیشتری ایجاد کرده‌اند. این کشورها نگران از دست دادن پیشرفت‌های صنعتی خود به دلیل قیمت‌های پایین چین هستند.

دولت بایدن، در ادامه سیاست‌های دولت ترامپ، چین را به سرمایه‌گذاری بیش از حد در ظرفیت تولید کارخانه‌ها متهم کرده است. بانک‌های دولتی چین تا سال ۲۰۲۳ بیش از ۶۷۰ میلیارد دلار وام به صنعت ارائه کرده‌اند، که به گفته منتقدان این امر باعث اشباع بازارهای جهانی و تضعیف تولیدکنندگان خارجی شده است.

مقامات چینی این انتقادات را رد کرده و آن‌ها را شکلی از حمایت‌گرایی دانسته‌اند. وانگ لینگجون، معاون وزیر گمرک چین، از سیاست‌های تجاری این کشور دفاع کرده و تأکید کرده است که این سیاست‌ها برای توسعه اقتصادی ضروری هستند.

مقایسه با مازادهای تجاری تاریخی

مازاد تجاری چین بسیار بزرگ‌تر از رکوردهای گذشته است. مازاد تجاری ژاپن در سال ۱۹۹۳ به ۱۸۵ میلیارد دلار (با تعدیل تورم) رسید و آلمان در سال ۲۰۱۷ به ۳۲۶ میلیارد دلار دست یافت. در مقابل، مازاد تجاری چین از نظر نسبت به تولید اقتصادی جهانی، دو برابر این مقادیر است.

به لحاظ تاریخی، مازاد تجاری ایالات متحده پس از جنگ جهانی دوم به اوج خود رسید و در سال ۱۹۴۷ به ۱۳۰ میلیارد دلار (بر اساس ارزش امروز) رسید، که معادل ۴ درصد از اقتصاد جهانی بود. چین هنوز به این سطح نرسیده است.

حفظ رشد اقتصادی چین

مازاد تجاری چین نیمی از رشد اقتصادی ۵ درصدی این کشور در سال ۲۰۲۴ را تشکیل داده است. سرمایه‌گذاری در کارخانه‌های صادرات‌محور بخش عمده‌ای از این رشد را به خود اختصاص داده است. با وجود افزایش تعرفه‌ها، بسیاری از واردکنندگان همچنان به دلیل قیمت‌های رقابتی و ظرفیت تولید گسترده، به چین متکی هستند.

شرکت‌هایی مانند «آل تینگز اکوال» که بازی‌های رومیزی تولید می‌کنند، برای کاهش هزینه‌ها به تأمین‌کنندگان چینی وابسته هستند. اریک پوسز، مدیرعامل این شرکت، گفت: «هزینه چاپ بازی‌های رومیزی در ایالات متحده دو برابر است و حتی بسیاری از قطعات الکترونیکی در داخل کشور تولید نمی‌شوند.»

قدرت صنعتی چین

با سهم یک‌سومی از تولیدات جهانی، قدرت صنعتی چین از ظرفیت ترکیبی ایالات متحده، ژاپن، آلمان، کره جنوبی و بریتانیا فراتر رفته است. حفظ این برتری به توانایی چین در مقابله با موانع تجاری جهانی و حفظ مزیت رقابتی از طریق نوآوری و سرمایه‌گذاری در آموزش و زیرساخت‌ها بستگی دارد.

این مقاله را به اشتراک بگذارید
یک کامنت بگذارید