قیمت طلا برای دومین روز متوالی در روز جمعه با افت چشمگیری همراه شد و بیشترین کاهش درصدی دو روزه خود را از اوت ۲۰۲۱ تاکنون ثبت کرد. کارشناسان معتقدند این کاهش ناشی از فروش داراییهای طلا توسط سرمایهگذاران برای جبران زیانهای ناشی از افت بازارهای جهانی در پی نگرانی از وقوع رکود اقتصادی و تنشهای تجاری بوده است.
از سویی دیگر بازارهای سهام جهانی نیز در ادامه روند نزولی خود بار دیگر سقوط کردند؛ بهطوریکه شاخصهای S&P 500 و نزدک نزدیک به ۶ درصد کاهش یافتند. این افت پس از آن شدت گرفت که چین اعلام کرد از ۱۰ آوریل، تعرفهای ۳۴ درصدی بر تمامی کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد؛ اقدامی تلافیجویانه در برابر تعرفههای «متقابل» اعمالشده از سوی رئیسجمهور ترامپ.
«جروم پاول» رئیس فدرال رزرو، هشدار داد که تعرفههای ترامپ «بیش از حد انتظار» بوده و به احتمال زیاد باعث افزایش تورم در فصلهای آینده خواهد شد و ممکن است آثار پایدارتری نیز برجای بگذارد. همچنین، انتشار دادههای قویتر از انتظار در حوزه اشتغال آمریکا (مربوط به بخش غیرکشاورزی) باعث شده برخی تحلیلگران بر این اعتقاد باشند که فدرال رزرو فعلاً برنامهای برای کاهش نرخ بهره نخواهد داشت؛ موضوعی که بر قیمت طلا فشار مضاعف وارد کرده است.
با این حال، بهای آتی طلا از ابتدای سال تاکنون همچنان ۱۴/۵ درصد افزایش داشته است. این رشد عمدتاً بهدلیل خریدهای سنگین بانکهای مرکزی و نقش طلا بهعنوان پناهگاه امن در شرایط بیثباتی اقتصادی و ژئوپلیتیکی رقم خورده است. تحلیلگران «گلدمن ساکس» بر این باورند که ریزش اخیر قیمتها، فرصتی مناسب برای ورود سرمایهگذاران به موقعیت خرید فراهم کرده است. آنها اعلام کردهاند که روند خرید بانکهای مرکزی در بازارهای نوظهور، همراه با افزایش تقاضای ETFها در انتظار کاهش نرخ بهره و نگرانی از رکود، از طلا حمایت ساختاری خواهد کرد. این بانک همچنان طلا را قویترین پیشنهاد خود در میان کالاها میداند و پیشبینی قیمت پایان سال را برابر با ۳۳۰۰ دلار برای هر اونس حفظ کرده است.
در معاملات روز جمعه، قرارداد آتی طلا برای تحویل در ماه آوریل با افت ۲/۷ درصدی به ۳٬۰۱۲/۰۰ دلار در هر اونس رسید. این پایینترین سطح بستهشدن از ۱۷ مارس تاکنون و بزرگترین افت یکروزه از ۲۵ نوامبر بود. همچنین، قرارداد آتی نقره با کاهش ۸/۵ درصدی به ۵/۵۲۸ دلار در هر اونس سقوط کرد؛ پایینترین سطح از ۳۱ دسامبر و سنگینترین افت روزانه از ۲ فوریه ۲۰۲۱. در مجموع هفته، طلا ۲/۴ درصد و نقره ۱۵/۹ درصد افت کردند که بزرگترین کاهش هفتگی هر دو فلز از مارس ۲۰۲۰ تاکنون محسوب میشود.
در حالیکه قیمت نقره معمولاً روندی همسو با طلا دارد، اما بهدلیل کاربردهای صنعتی گستردهتر (بهویژه در صنایع الکترونیک و انرژی خورشیدی)، نگرانیها درباره افت تقاضا در صورت بروز رکود اقتصادی افزایش یافته است. با اینکه طلا در سال جاری چندین رکورد تاریخی ثبت کرده، نقره هنوز موفق به عبور از سقف ۱۲ ساله ۳۴/۸۷ دلاری که در اکتبر گذشته ثبت شد، نشده است.
«آکاش دوشی» رئیس استراتژی طلا در شرکت State Street Global Advisors، اعلام کرد: «تا زمانیکه چشمانداز اقتصادی روشنتر نشود و ریسکهای ناشی از تنشهای تجاری و تعرفهای کاهش نیابد، نقره احتمالاً نسبت به طلا عملکرد ضعیفتری خواهد داشت؛ چرا که وابستگی بالایی به فعالیتهای صنعتی و شاخصهای مدیران خرید (PMI) دارد.»
توجه! محتوای منتشر شده صرفاً جهت اطلاعرسانی بوده و نباید به منزله توصیه سرمایهگذاری تلقی گردد. فعالیت در بازارهای مالی با ریسک فراوان همراه است و اکو رایز مسئولیتی در قبال سود و زیان احتمالی ناشی از آن را ندارد.