رئیس صندوق بینالمللی پول (IMF)، کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بینالمللی پول هشدار داد که اقتصاد جهانی با خطر گرفتار شدن در دورهای با رشد پایین و بدهی بالا روبهرو است که ممکن است دولتها را با منابع کمتر برای پاسخگویی به نیازهای اجتماعی، مقابله با تغییرات اقلیمی و سایر چالشها مواجه کند. جورجیوا در سخنرانی خود در نشستهای سالانه IMF و بانک جهانی در واشنگتن تأکید کرد که این شرایط به افزایش نارضایتی در میان مردم میانجامد.
انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده در ۵ نوامبر نیز این وضعیت را پیچیدهتر میکند، زیرا فشارهای اقتصادی و تورم بالا ممکن است بر تصمیمگیری رأیدهندگان تأثیر بگذارد. پیروزی دونالد ترامپ، کاندیدای جمهوریخواه، میتواند به اقدامات تجاری حمایتگرایانه و بدهیهای جدید عظیمی برای ایالات متحده منجر شود.
جورجیوا خاطرنشان کرد که نارضایتی تنها محدود به ایالات متحده نیست؛ چرا که کشورهای جهان در حال مواجهه با عواملی مانند جنگها، تقاضای محدود از چین و تأثیرات تأخیر سیاستهای پولی سخت هستند. او افزود: «برای بیشتر کشورهای جهان، دستیابی به فرود نرم اقتصادی در دسترس به نظر میرسد،» به سناریویی اشاره کرد که در آن تورم بدون رکود شدید یا بیکاری گسترده مهار میشود، «اما مردم نسبت به آینده اقتصادی خود خوشبین نیستند. با وجود ثبات اقتصادی، خانوادهها همچنان با قیمتهای بالا دست و پنجه نرم میکنند و رشد جهانی همچنان کُند است.»
آخرین پیشبینیهای IMF نشان میدهد که رشد تولید ناخالص داخلی جهانی از ۳/۲٪ امسال به ۳/۱٪ تا سال ۲۰۲۹ کاهش خواهد یافت که بسیار کمتر از میانگین رشد ۳/۸٪ سالانه بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ است. در همین حال، انتظار میرود بدهیهای دولتی جهانی برای اولین بار از مرز ۱۰۰ تریلیون دلار فراتر رود و نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۰٪ برسد؛ زیرا ترجیحات سیاسی به سمت افزایش هزینهها بدون افزایش مالیات متمایل شده است.
همزمان، رهبران مالی گروه ۲۰ نیز نسبت به دستیابی به «فرود نرم» اقتصادی خوشبین بوده و بر مقاومت در برابر حمایتگرایی تأکید کردند. بیانیه مشترک آنها به چشماندازهای مثبت اشاره کرده و چالشهای جاری را نیز تأیید نمود. در این بیانیه به حمله روسیه به اوکراین و درگیریهای اخیر بین اسرائیل، حماس و حزبالله اشارهای نشده است، اما برزیل که در حال حاضر ریاست گروه ۲۰ را بر عهده دارد، به ادامه گفتگوها درباره این مسائل در سطوح پایینتر تا اجلاس آتی گروه ۲۰ در ریو دو ژانیرو اشاره کرد.
در مورد چین، جورجیوا بر لزوم تغییر سیاستهای اقتصادی به سمت تقاضای مصرفکننده داخلی و نه اتکا به صادرات و سرمایهگذاری در تولید تأکید کرد. IMF پیشبینی رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۴ را از ۵٪ به ۴/۸٪ کاهش داده و انتظار دارد این رقم در سال ۲۰۲۵ به ۴/۵٪ برسد. جورجیوا و اقتصاددان ارشد IMF، پیر اولیویه گورینچاس، همراه با وزیر خزانهداری آمریکا، جنت یلن، خاطرنشان کردند که سیاستهای مشخصی از سوی پکن برای افزایش تقاضای داخلی به میزان قابل توجه مشاهده نشده است.
درگیریهای خاورمیانه که یک سال پیش با درگیری حماس و اسرائیل آغاز شد، نیز به این ابهامها افزوده است. جورجیوا تأکید کرد که تشدید درگیری میتواند بر اقتصاد کشورهای همسایه از جمله مصر تأثیر بگذارد، جایی که او قصد دارد در روزهای آتی از آن بازدید کند تا شرایط وام ۳ میلیارد دلاری اخیر IMF به این کشور را مورد بررسی قرار دهد. بخش خاورمیانه IMF همچنین برنامههای حفاظت اجتماعی مصر را در شرایط اقتصادی کنونی و کاهش درآمدهای کانال سوئز ارزیابی خواهد کرد.