قیمت نفت بهطور چشمگیری کاهش یافت، زیرا نگرانیها درباره مازاد جهانی افزایش یافت؛ این در حالی است که اوپک پلاس با افزایش قابل توجه دیگری در تولید موافقت کرده، در زمانی که تقاضای جهانی تحت فشار جنگ تجاری قرار دارد.
نفت برنت، شاخص جهانی، تا ۴/۶ درصد سقوط کرد و به حدود ۵۸ دلار در هر بشکه نزدیک شد، در حالی که نفت وست تگزاس اینترمدیت در نزدیکی ۵۶ دلار معامله میشد. این تصمیم در جلسه روز شنبه گرفته شد و نشانگر تغییری در استراتژی اوپک پلاس، به رهبری عربستان سعودی و روسیه، است که در تلاشند اعضای تولیدکنندهی مازاد مانند قزاقستان را تنبیه کنند؛ حرکتی که پیشتر نیز باعث کاهش شدید قیمتها شده بود.
افزایش بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز برای ماه ژوئن، مشابه افزایش غیرمنتظرهای است که ماه گذشته اعلام شد، زمانی که این گروه سه برابر حجم برنامهریزیشده برای ماه مه تولید را افزایش داد. اوپک پلاس در حال بازگشت از محدودیتهای طولانیمدت تولید است که با هدف حمایت از قیمتها وضع شده بودند، اما سهم بازار را به رقبا واگذار کرده بود.
پس از نشست، منابع آگاه گزارش دادند که عربستان سعودی احتمال افزایشهای مشابه دیگری را نیز مطرح کرده است. نفت در سال ۲۰۲۵ یکی از بدترین عملکردها را در میان کالاهای اساسی داشته و به پایینترین سطح در چهار سال گذشته رسیده، زیرا جنگ تجاری رئیسجمهور ترامپ رشد اقتصادی جهانی، اعتماد سرمایهگذاران و تقاضای انرژی را تضعیف کرده است. تغییر ناگهانی سیاست اوپک پلاس نیز روند نزولی بازار را شدت بخشیده است.
آجی پارمار، مدیر تحلیل نفت در ICIS، گفت: «بازار بههیچوجه نمیتواند این مقدار عرضه اضافی را جذب کند». او با اشاره به رشد ضعیف تقاضا، بهویژه با اعمال تعرفههای جدید، هشدار داد که قیمت برنت بهناچار کاهش بیشتری خواهد یافت.
مورگان استنلی نیز پیشبینی خود از قیمت نفت را پس از تصمیم اوپک پلاس کاهش داد و اعلام کرد که انتظار دارد قیمت نفت برنت در سهماهههای سوم و چهارم سال ۲۰۲۵ به ۶۲/۵۰ دلار در هر بشکه برسد که ۵ دلار کمتر از پیشبینی قبلی است. تحلیلگران از جمله مارتین راتس در یادداشتی نوشتند که این افزایش عرضه، مازاد بازار پیشبینیشده را تشدید میکند.
اگر این کاهش قیمت انرژی ادامه یابد، ممکن است برای بانکهای مرکزی، از جمله فدرال رزرو آمریکا که این هفته سیاستهای پولی را بررسی میکند، خوشایند باشد. نفت ارزانتر و فرآوردههایی مانند گازوئیل و بنزین میتوانند بخشی از فشارهای تورمی ناشی از تعرفهها را جبران کنند.
ترامپ، رئیسجمهور آمریکا که قرار است اواخر ماه جاری به خاورمیانه سفر کند، پیشتر از اوپک پلاس خواسته بود که تولید را افزایش دهد تا قیمت انرژی کاهش یابد. در عین حال، عربستان سعودی تلاش دارد روابط خود با واشنگتن را تقویت کند، در حالی که ایالات متحده در حال مذاکره با ایران ــ رقیب سیاسی عربستان در اوپک ــ درباره یک توافق هستهای است.
در خصوص جنگ تجاری، ترامپ اعلام کرد که در آینده ممکن است تعرفههای چین را کاهش دهد، چراکه میزان فعلی تعرفهها بهقدری بالاست که عملاً مبادلات اقتصادی بین دو اقتصاد بزرگ جهان متوقف شدهاند.