اوپک پلاس روز دوشنبه توافق کرد که از ماه آوریل به سیاست افزایش تدریجی تولید نفت پایبند بماند و اداره اطلاعات انرژی دولت آمریکا (EIA) را از فهرست منابعی که برای نظارت بر تولید و پایبندی به توافقهای عرضه استفاده میکند، حذف کند.
اوپک پلاس و دونالد ترامپ در دوران نخست ریاستجمهوری او (۲۰۱۶/۲۰۲۰) بارها با یکدیگر درگیر شدند، زیرا ترامپ از این گروه خواست تا تولید نفت را افزایش دهد تا کاهش عرضه ایران به خاطر تحریمهای آمریکا جبران شود.
ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ژانویه، بار دیگر از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) خواسته است تا قیمتها را کاهش دهد و مدعی شده که قیمتهای بالا به روسیه کمک کرده است تا به جنگ در اوکراین ادامه دهد.
الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه، گفت که گروه وزرای اوپک و متحدان به رهبری روسیه (اوپک پلاس) درخواست ترامپ برای افزایش تولید را بررسی کردند و توافق کردند که این گروه از اول آوریل طبق برنامههای قبلی تولید را افزایش دهد.
در نشست آنلاین کمیته مشترک نظارت وزارتی اوپک پلاس (JMMC)، این گروه فهرست مشاوران و شرکتهایی را که برای پایش تولید استفاده میکند، تغییر داد.
اوپک پلاس در بیانیهای اعلام کرد: «پس از تحلیل دقیق از سوی دبیرخانه اوپک، کمیته تصمیم گرفت که شرکتهای ریستاد انرژی (Rystad Energy) و اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) را با شرکتهای کپلر (Kpler)، اویلایکس (OilX) و ESAI جایگزین کند تا از این منابع ثانویه برای ارزیابی تولید نفت خام و میزان پایبندی استفاده شود.»
یک منبع از اوپک پلاس گفت که حذف دادههای EIA به دلیل عدم همکاری این سازمان در ارائه اطلاعات مورد نیاز بوده و این تصمیم انگیزه سیاسی نداشته است. دولت آمریکا بلافاصله به این موضوع واکنش نشان نداد.
سخنگوی شرکت ریستاد انرژی نیز اظهار داشت: «ریستاد انرژی به روابط تجاری طولانیمدت خود با اوپک ارزش قائل است و درک میکند که در چنین مواردی معمول است که از ارائهدهندگان مختلف اطلاعات بازار استفاده شود.»
اوپک پلاس از منابع ثانویه برای نظارت بر تولید خود استفاده میکند، اقدامی که ریشه در اختلافات تاریخی اوپک در مورد میزان تولید واقعی اعضا دارد. این گروه هر از گاهی این فهرست را تغییر میدهد.
در مارس ۲۰۲۲، اوپک پلاس آژانس بینالمللی انرژی (IEA) را از فهرست منابع ثانویه حذف کرد. در آن زمان، منابع اوپک پلاس اعلام کردند که این تصمیم تحت تأثیر عربستان سعودی اتخاذ شده است و نگرانیهایی درباره نفوذ آمریکا بر دادههای این نهاد وجود داشت.
نشست روز دوشنبه همزمان با افزایش قیمت نفت برگزار شد، زیرا ترامپ تعرفههایی را بر مکزیک، کانادا و چین – سه شریک تجاری بزرگ آمریکا – اعمال کرد که نگرانیهایی در مورد اختلال در عرضه ایجاد کرد.
با این حال، قیمتها هنوز به سطح ۸۳/۰ دلار در هر بشکه که در ۱۵ ژانویه ثبت شده بود، بازنگشتهاند، زیرا نگرانیهایی در مورد تأثیر تحریمهای آمریکا علیه روسیه وجود دارد.
اوپک پلاس در حال حاضر ۵/۸۵ میلیون بشکه در روز معادل حدود ۵/۷ درصد از عرضه جهانی، کاهش تولید دارد که از سال ۲۰۲۲ در چندین مرحله به اجرا گذاشته شده است.
در ماه دسامبر، اوپک پلاس آخرین مرحله از کاهشهای تولید خود را تا پایان سهماهه اول ۲۰۲۵ تمدید کرد و برنامه افزایش تولید را به آوریل موکول کرد. این تمدید، یکی از چندین تأخیر اخیر به دلیل کاهش تقاضا و افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان خارج از اوپک پلاس بود.
بر اساس این برنامه، کاهش ۲/۲ میلیون بشکه در روز – که آخرین مرحله از کاهشها محسوب میشود – و افزایش تولید برای امارات متحده عربی، از آوریل آغاز خواهد شد و طبق محاسبات رویترز، تولید ماهانه ۱۳۸/۰۰۰ بشکه در روز افزایش مییابد.
این افزایش تولید تا سپتامبر ۲۰۲۶ ادامه خواهد داشت. طبق رویههای قبلی اوپک پلاس، تصمیم نهایی برای اجرای افزایش تولید در آوریل احتمالاً اوایل ماه مارس اعلام خواهد شد.