ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز جمعه تمایل خود را برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، جهت گفتگو درباره جنگ اوکراین و قیمتهای جهانی انرژی که از موضوعات اصلی روزهای نخست دولت دوم ترامپ بودهاند، اعلام کرد.
پوتین: برای گفتگو با ایالات متحده آماده هستیم
پوتین تأکید کرد که بدون فشار قدرتهای غربی بر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برای لغو فرمان سال ۲۰۲۲ که او را از مذاکره با رهبر روسیه منع میکند، مذاکرات صلح جدی با اوکراین امکانپذیر نیست.
پوتین ترامپ را «باهوش و عملگرا» توصیف کرد و با اشاره به تهدید اخیر ترامپ برای اعمال تحریمها و تعرفههای جدید علیه روسیه در صورت امتناع این کشور از مذاکره برای پایان دادن به جنگ، گفت بعید است ترامپ تصمیماتی اتخاذ کند که به اقتصاد ایالات متحده آسیب برساند.
پوتین گفت: «با توجه به شرایط امروز، منطقیتر است که ما دیداری داشته باشیم و درباره موضوعات مورد علاقه مشترک روسیه و ایالات متحده گفتگو کنیم. ما برای این کار آماده هستیم.» او همچنین افزود که این موضوع به تصمیمات طرف آمریکایی بستگی دارد.
این اظهارات از سوی کرملین واضحترین نشانه از تمایل برای برگزاری اجلاس با ترامپ، بهویژه پس از سالها محدودیت در ارتباطات سطح بالا با رهبران غربی به دلیل جنگ اوکراین است.
ترامپ: این جنگ مسخره بر اقتصاد روسیه فشار میآورد
ترامپ که روز دوشنبه برای دومین دوره غیرمتوالی خود سوگند یاد کرد، تمایل خود را برای دیدار با پوتین ابراز کرده و خواستار پایان سریع جنگ شده است. او این جنگ را «مسخره» و یک فشار بزرگ بر اقتصاد روسیه توصیف کرد.
پوتین روابط قبلی خود با ترامپ را «عملگرا و مبتنی بر اعتماد» توصیف کرد و با حمایت از ادعای بیاساس ترامپ مبنی بر پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ گفت: «با او موافقم که اگر رئیسجمهور میبود و پیروزیاش در سال ۲۰۲۰ دزدیده نمیشد، شاید بحران اوکراین که در سال ۲۰۲۲ رخ داد، به وجود نمیآمد.» او همچنین آمادگی خود را برای همکاری با ترامپ ابراز کرد و گفت: «ما همیشه آماده گفتگو هستیم.»
فرمان زلنسکی مانع مذاکرات است
به گفته پوتین، فرمان زلنسکی که مذاکره با رهبر روسیه را ممنوع میکند، مانع اصلی پیشرفت در مذاکرات با اوکراین است. این فرمان در سال ۲۰۲۲ و پس از اعلام الحاق چهار منطقه اوکراین به روسیه که توسط سازمان ملل و اکثر کشورها غیرقانونی اعلام شد، صادر شده است.
پوتین اظهار داشت که این فرمان مذاکرات را تنها به «طرحهای اولیه» محدود کرده و مانع برگزاری گفتگوهای جدی شده است. او هشدار داد که توافقهای حاصلشده در چنین شرایطی میتوانند از نظر قانونی به چالش کشیده شوند.
پوتین با اشاره به کشورهای غربی که از اوکراین حمایت مالی و نظامی «صدها میلیارد دلاری» کردهاند، گفت این کشورها باید زلنسکی را وادار به لغو این فرمان کنند. او افزود: «در نهایت، کسانی که پول میپردازند، باید او را مجبور به اقدام کنند. من معتقدم که او چارهای جز تبعیت نخواهد داشت. اما تا زمانی که این فرمان پابرجاست، مذاکرات جدی و دستیابی به نتیجه مطلوب بسیار دشوار است.»
پوتین: نوسانات قیمت نفت برای اقتصاد روسیه و آمریکا مضر است
پوتین بر اهمیت پرداختن به مسائل کنترل تسلیحات و انرژی در مذاکرات احتمالی با دولت ترامپ تأکید کرد. او اشاره کرد که هر دو کشور تولیدکننده بزرگ نفت هستند و نوسانات شدید قیمت نفت، چه بیش از حد بالا و چه بیش از حد پایین، برای اقتصاد هر دو کشور مضر است.
ترامپ که اخیراً از اوپک خواسته قیمت نفت را کاهش دهد، اقدامی انجام داده که با منافع روسیه همسو است. پوتین گفت: «این موضوعی است که ما میتوانیم درباره آن گفتگو کنیم.»