روسیه عرضه گاز به اتریش را متوقف کرد

روسیه عرضه گاز به اتریش را متوقف کرد و این اقدام باعث تشدید تنش‌های انرژی میان مسکو و اروپا شد.

خط لوله گاز روسیه و اتریش

شرکت انرژی روسیه، گازپروم، روز شنبه ارسال گاز به اروپا از طریق اوکراین را در سطحی ثابت ادامه داد اما عرضه به شرکت انرژی اتریشی OMV را به طور ناگهانی متوقف کرد. این تصمیم اندکی پس از آن اعلام شد که اتریش اعلام کرد مسکو اطلاع داده است که عرضه گاز قطع خواهد شد.

پیش از درگیری اوکراین، روسیه بزرگ‌ترین تأمین‌کننده گاز طبیعی اروپا بود. اما پس از تلاش اروپا برای کاهش وابستگی به انرژی روسیه و وقوع انفجار در خطوط لوله نورد استریم در سال ۲۰۲۲، مشتریان اروپایی این کشور به شدت کاهش یافتند. اکنون، یکی از آخرین مسیرهای اصلی تأمین گاز روسیه به اروپا – خط لوله اورنگوی-پوماری-اوژگورود از طریق اوکراین – قرار است تا پایان امسال بسته شود زیرا کی‌یف مایل به تمدید توافق پنج‌ساله ترانزیت نیست که گاز سیبری شمالی را به اسلواکی، جمهوری چک و اتریش می‌رساند.

اتریش روز جمعه اعلام کرد که مسکو از قطع عرضه گاز از روز شنبه خبر داده است، پس از آنکه حکمی در داوری به نفع OMV بر سر تعهدات انجام‌نشده گازپروم به زیرمجموعه آلمانی‌اش صادر شد. نهاد تنظیم انرژی اتریش، E-Control، تأیید کرد که گازپروم عرضه به OMV را از ساعت ۶ صبح به وقت محلی (۰۵/۰۰ به وقت گرینویچ) روز شنبه متوقف کرد. با این حال، قیمت‌ها و تأمین انرژی برای مشتریان اتریشی ثابت باقی ماند.

OMV به دنبال بازیابی ۲۳۰ میلیون یورو خسارت تعیین‌شده در داوری از گازپروم است و قصد دارد این مبلغ را با پرداخت هزینه گاز تحویلی به اتریش جبران کند، به عبارتی بخشی از پرداخت‌های خود به گازپروم را متوقف کرده است. گازپروم نیز گزارش داد که روز شنبه ۴۲/۴ میلیون مترمکعب گاز از طریق اوکراین به اروپا تحویل خواهد داد که برابر با حجم ارسال شده در روز جمعه است. داده‌های اپراتور سیستم انتقال Eustream نشان داد که در حالی که جریان گاز به اسلواکی از اوکراین ثابت بود، عرضه گاز از اسلواکی به اتریش حدود ۱۶٪ کمتر از میانگین این ماه بوده است.

به طور معمول، OMV حدود ۴۰٪ از جریان گاز روسیه از طریق اوکراین را به خود اختصاص می‌دهد که برابر با حدود ۱۷ میلیون مترمکعب در روز است.

گفت‌وگوی پوتین و شولتس درباره انرژی در میانه تنش‌های ژئوپلیتیکی

روز جمعه، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، پس از نزدیک به دو سال برای اولین بار با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، صحبت کرد. این مکالمه در حالی انجام شد که رهبران اروپایی منتظر پیشنهادات دونالد ترامپ برای پایان دادن به بزرگ‌ترین جنگ زمینی اروپا از زمان جنگ جهانی دوم بودند.

ولادیمیر پوتین و اولاف شولتس
ولادیمیر پوتین و اولاف شولتس

به گفته کرملین، پوتین به شولتس اطمینان داد که روسیه همواره به تعهدات قراردادی خود برای تأمین انرژی پایبند بوده و در صورت ابراز علاقه از سوی آلمان، آماده «همکاری متقابل سودمند» است. روسیه و آلمان، از طریق کشف ذخایر گاز سیبری پس از جنگ جهانی دوم، سال‌ها روابط انرژی مستحکمی داشتند. اما جنگ در اوکراین و انفجار در خطوط لوله نورد استریم این روابط را به شدت تخریب کرده و بر اقتصاد هر دو کشور تأثیر گذاشته است.

در اوج خود، روسیه ۳۵٪ از گاز طبیعی اروپا را تأمین می‌کرد. اما از زمان جنگ در سال ۲۰۲۲، سهم بازار گازپروم به تأمین‌کنندگان نروژ، ایالات متحده و قطر واگذار شده است. اختلافات منجر به بسته شدن خط لوله یامال-اروپا از طریق بلاروس شد و روسیه ایالات متحده و بریتانیا را به انفجار خطوط لوله نورد استریم متهم کرد. هر دو کشور این اتهام را رد کرده‌اند، در حالی که گزارش‌هایی حاکی از دخالت مقامات اوکراینی در این حمله است؛ کی‌یف این ادعا را نیز رد کرده است.

کاهش عرضه گاز روسیه به اروپا

با حذف اتریش، جریان گاز روسیه به اروپا عمدتاً به مجارستان و اسلواکی محدود خواهد شد. مجارستان از طریق یک خط لوله که عمدتاً از ترکیه عبور می‌کند، گاز دریافت می‌کند. در سال ۲۰۲۳، روسیه حدود ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز از طریق اوکراین ارسال کرد که تنها بخشی از اوج ۲۰۱۸-۲۰۱۹ است. بر اساس داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی، مسیر ترانزیت اوکراین در سال گذشته ۶۵٪ از تقاضای گاز اتریش، مجارستان و اسلواکی را تأمین کرده است.

این اختلال اخیر، گامی دیگر در کاهش وابستگی اروپا به انرژی روسیه است که ساختار انرژی و پویایی ژئوپلیتیکی قاره را دگرگون کرده است.

منابع:رویترز
این مقاله را به اشتراک بگذارید
یک کامنت بگذارید