دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرد که از اول فوریه بر واردات کالا از کانادا و مکزیک تعرفه ۲۵ درصدی اعمال خواهد کرد. این اقدام در راستای تهدید قبلی او برای افزایش مالیاتهای مرزی صورت میگیرد.
با این حال، ترامپ تأکید کرد که هنوز تصمیم نهایی درباره اعمال تعرفه بر نفت وارداتی از این دو کشور گرفته نشده است.
وی در گفتوگو با خبرنگاران در دفتر کار خود در کاخ سفید اظهار داشت که هدف از این تصمیم، مقابله با ورود مهاجران غیرقانونی، قاچاق فنتانیل از مرزهای آمریکا و همچنین کاهش کسری تجاری با همسایگان این کشور است.
رئیسجمهور آمریکا همچنین اشاره کرد که در نظر دارد تعرفههای جدیدی بر کالاهای چینی اعمال کند. او پیشتر در ماه جاری اعلام کرده بود که این تعرفهها ۱۰ درصد خواهند بود اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
ترامپ در ادامه مدعی شد: «چین فنتانیل را به کشور ما ارسال میکند و این مسئله باعث مرگ صدها هزار نفر شده است. بنابراین، این کشور نیز بهخاطر این اقدام تعرفه پرداخت خواهد کرد و ما در حال اجرای این تصمیم هستیم.»
در دوران تبلیغات انتخاباتی، ترامپ تهدید کرده بود که بر کالاهای ساخت چین تا ۶۰ درصد تعرفه وضع خواهد کرد، اما پس از بازگشت به کاخ سفید، به جای اقدام فوری، دستور بررسی این موضوع را صادر کرد.
از سال ۲۰۱۸، میزان واردات کالاهای آمریکایی از چین کاهش یافته است که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی، این موضوع را نتیجه سیاستهای تعرفهای ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش میدانند.
اوایل ماه جاری، یکی از مقامات ارشد چینی نسبت به سیاستهای حمایتگرایانه هشدار داد. بازگشت ترامپ به قدرت، تهدید جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان را دوباره مطرح کرده است، اما این مقام چینی مستقیماً از آمریکا نام نبرد.
در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس، دینگ شوئهشیانگ، معاون نخستوزیر چین، اعلام کرد که پکن به دنبال یک راهحل «برد-برد» برای کاهش تنشهای تجاری است و قصد دارد واردات خود را گسترش دهد.
در همین حال، کانادا و مکزیک اعلام کردهاند که در صورت اعمال تعرفههای جدید، با اقدامات متقابل پاسخ خواهند داد. با این وجود، مقامات این کشورها تلاش دارند به واشنگتن اطمینان دهند که در حال رسیدگی به نگرانیهای آمریکا در مورد مرزهای خود هستند.
اعمال تعرفه بر واردات نفت از کانادا و مکزیک میتواند موجب افزایش هزینههای زندگی در آمریکا شود و با وعده ترامپ مبنی بر کاهش هزینهها تناقض داشته باشد.
تعرفهها نوعی مالیات بر کالاهای وارداتی هستند که موجب افزایش قیمت این کالاها میشوند. بهطور معمول، هدف از وضع تعرفهها این است که مصرفکنندگان به جای کالاهای خارجی، محصولات داخلی را خریداری کنند و در نتیجه، اقتصاد کشور تقویت شود.
با این حال، اعمال تعرفه بر انرژی وارداتی میتواند به افزایش هزینههای کسبوکارها و مصرفکنندگان منجر شود و قیمت کالاهایی همچون بنزین و مواد غذایی را بالا ببرد.
در حال حاضر، حدود ۴۰ درصد از نفت خامی که در پالایشگاههای آمریکا تصفیه میشود، وارداتی است و بخش عمده آن از کانادا تأمین میشود.