ایالات متحده و اوکراین یک «توافقنامه مشارکت اقتصادی» امضا کردهاند که به واشنگتن دسترسی به منابع معدنی اوکراین را در ازای ایجاد یک صندوق سرمایهگذاری مشترک در اوکراین اعطا میکند. مذاکرات برای این توافق که پس از بازگشت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به کاخ سفید در ژانویه آغاز شد، اغلب پرتنش بود و برای مدتی کمکهای آمریکا به اوکراین را مختل کرد.

جزییات توافق همکاری اوکراین و ایالات متحده
توافق نهایی نسبت به پیشنویسهای اولیه کمتر به نفع آمریکا است و اجازه میدهد کمکهای نظامی آینده آمریکا بهعنوان بخشی از صندوق سرمایهگذاری محسوب شود، نه بازپرداخت کمکهای گذشته.
یولیا سویردنکو، وزیر اقتصاد اوکراین که این توافق را در واشنگتن امضا کرد، تأکید کرد که اوکراین مالکیت و کنترل کامل بر منابع خود را حفظ میکند. دنیس شمیهال، نخستوزیر اوکراین، این توافق را عادلانه توصیف کرد و گفت که شامل کمکهای قبلی نمیشود و بر سرمایهگذاری متقابل برای توسعه اوکراین تمرکز دارد.
ترامپ در گفتوگو با نیوزنیشن، این توافق را حفاظت از منافع آمریکا دانست و میزان کمک آمریکا به اوکراین را ۳۵۰ میلیارد دلار اعلام کرد (رقم واقعی حدود ۱۲۰ میلیارد دلار است، طبق موسسه کیل). او اهمیت این توافق را در دیدار اخیر خود با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برجسته کرد و مدعی شد که این توافق اوکراین را در برابر روسیه تقویت میکند.

وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای این توافق را «مشارکت اقتصادی تاریخی» خواند که از «اوکراین آزاد، مستقل و مرفه» حمایت میکند. اسکات بسنت، وزیر خزانهداری، بر نقش این توافق در نشان دادن تعهد آمریکا به صلح و جلوگیری از سود بردن حامیان جنگ روسیه از بازسازی اوکراین مدعی شد.
با وجود اختلاف لحظه آخری بر سر اسناد، توافق امضا شد، هرچند جزئیات آن علنی نشده است. این توافق یک صندوق مشترک با مشارکت و مدیریت برابر ایجاد میکند، و کمکهای نظامی جدید آمریکا ممکن است بهعنوان مشارکت در نظر گرفته شود.
چالشهای اوکراین و آمریکا بر سر همکاری
مذاکرات با موانعی روبرو بود، از جمله تلاش ناموفق برای نهایی کردن توافق طی سفر زلنسکی به واشنگتن در فوریه، که پس از نشستی پرتنش در کاخ سفید بهطور ناگهانی پایان یافت.

یکی از نقاط اصلی اختلاف، امتناع اولیه ترامپ از ارائه تضمینهای امنیتی بود که باعث شد زلنسکی پیشنویسهای اولیه را تلاش برای «فروش» اوکراین توصیف کند. تعلیق کمکهای آمریکا پس از این دیدار، متحدان اروپایی اوکراین را به افزایش حمایت ترغیب کرد.
این توافق به ثروت معدنی عظیم اوکراین، از جمله ۲۲ مورد از ۵۰ مادهای که توسط سازمان زمینشناسی آمریکا بهعنوان حیاتی طبقهبندی شدهاند، مانند مواد معدنی کمیاب ضروری برای الکترونیک، انرژی پاک و تسلیحات، دسترسی پیدا میکند. با تسلط چین بر تولید جهانی فلزات کمیاب، اوکراین منبعی حیاتی برای غرب است. یادداشت تفاهم دوران بایدن و توافق اوکراین با اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۱، زمینه را برای مشارکتهای مشابه فراهم کرد و بر سرمایهگذاری و شیوههای مسئولانه استخراج تأکید داشت.