- شاخص کنفرانس بورد در فوریه به ۹۸/۳ سقوط کرد و از پیشبینیها پایینتر بود.
- انتظارات تورمی سال آینده به بالاترین سطح از می ۲۰۲۳ رسید.
اعتماد مصرفکنندگان آمریکا در فوریه با بیشترین کاهش از آگوست ۲۰۲۱ روبهرو شد و نگرانیها درباره وضعیت اقتصاد را افزایش داد. به نظر میرسد سیاستهای دولت ترامپ باعث ایجاد عدم اطمینان میان خانوارها شده است.
شاخص اعتماد کنفرانس بورد با ۷ واحد کاهش به ۹۸/۳ رسید و سومین افت متوالی ماهانه را ثبت کرد. طبق دادههای منتشرشده سهشنبه، این رقم از تمام پیشبینیهای اقتصاددانان در نظرسنجی بلومبرگ کمتر بود.
پس از انتشار این گزارش، بازار سهام و بازده اوراق قرضه افت کرد.
شاخص انتظارات مصرفکنندگان برای شش ماه آینده با بیشترین کاهش در سه سال و نیم گذشته مواجه شد، در حالی که شاخص شرایط فعلی با شدت کمتری کاهش یافت.


کاهش اعتماد در میان تمامی گروههای سنی و درآمدی مشاهده شد. مصرفکنندگان نسبت به وضعیت بازار کار، درآمدهای آینده و شرایط تجاری بدبینتر شدند. همچنین، نگرش آنها به وضعیت مالی فعلی و آینده تضعیف شد و تعداد کسانی که انتظار رکود اقتصادی در سال آینده را دارند، به بالاترین میزان در ۹ ماه گذشته رسید.
استفانی گیچارد، اقتصاددان ارشد کنفرانس بورد، گفت:
«تورم و قیمتها همچنان از موضوعات پرتکرار در پاسخهای مصرفکنندگان هستند. علاوه بر این، بسیاری از نظرات بر سیاستهای دولت فعلی متمرکز شدهاند.»
این گزارش با سایر نظرسنجیهایی که نشان میدهند احساسات مصرفکنندگان و کسبوکارها پس از افزایش خوشبینی اولیه پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، روند نزولی داشته است، همخوانی دارد. خانوارها و شرکتها درباره افزایش قیمتها به دلیل تعرفهها نگران شدهاند، بهویژه در شرایطی که فشارهای تورمی دوباره شدت گرفته و بازار کار نشانههایی از کندی نشان میدهد.
انتظارات تورمی برای سال آینده به بالاترین سطح از می ۲۰۲۳ رسید و افزایش اخیر قیمت تخممرغ و نگرانی درباره تعرفههای پیشنهادی ترامپ را نشان میدهد. علاوه بر این، نظرسنجی دانشگاه میشیگان که هفته گذشته منتشر شد، نشان داد انتظارات تورمی بلندمدت مصرفکنندگان به بالاترین سطح در تقریباً سه دهه اخیر رسیده است.
مقامات فدرال رزرو، از جمله جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، اعلام کردهاند که نرخ بهره بدون تغییر خواهد ماند تا زمانی که روند کاهش تورم ادامه پیدا کند. طبق این گزارش، برای نخستینبار از جولای، اکثر مصرفکنندگان انتظار افزایش نرخ بهره در سال آینده را دارند.
الیزا وینگر، کارشناس اقتصادی بلومبرگ در این باره میگوید:«پس از انتخابات، تغییرات در احساسات مصرفکنندگان معمولاً کوتاهمدت هستند و افراد در نهایت روی عواملی مانند شغل و درآمد تمرکز میکنند. با این حال، نوسانات اخیر بازارهای مالی نشان میدهد که عدم اطمینان درباره تأثیر سیاستهای ترامپ بر تورم، اشتغال و وضعیت اقتصادی افزایش یافته است.»
کاهش تمایل مصرفکنندگان به خریدهای بزرگ
هزینههای بالای وامگیری، شرایط خرید کالاهای گرانقیمت مانند خودرو و لوازم خانگی را سختتر کرده است. درصد مصرفکنندگانی که قصد سفر در شش ماه آینده دارند، به کمترین میزان از آوریل ۲۰۲۱ رسیده است.
نگرش نسبت به بازار کار نیز افت کرده است. تعداد کسانی که فرصتهای شغلی را فراوان میدانند، کاهش یافت و سهم کسانی که یافتن شغل را دشوار توصیف کردند، پس از پنج ماه افزایش یافت. اختلاف بین این دو معیار که اقتصاددانان از آن برای ارزیابی بازار کار استفاده میکنند، برای دومین ماه متوالی کاهش نشان داد.