سرمایهگذاران به طور فزایندهای نسبت به احتمال پیروزی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق، در انتخابات پیش رو نگران هستند؛ سناریویی که وال استریت به طور جدیتری برای آن آماده میشود. اگرچه طبق نظرسنجیها تقریباً برابر هستند، اما شانس ترامپ در بازارهای شرطبندی سیاسی از ابتدای این ماه افزایش یافته است.
استیون ریچیوتو، اقتصاددان ارشد آمریکایی، در یادداشتی توضیح داد: «منطق اینجا بسیار ساده است: ترامپ افزایش چشمگیری در تعرفههای وارداتی را برای احیای تولید داخلی پیشنهاد داده است. این تعرفهها انتظار میرود به طور فوری قیمت کالاهای مصرفی را افزایش دهند و در نتیجه، کاهش قیمت کالاها که به فدرال رزرو در نزدیک شدن به هدف تورم ۲/۰ درصدی کمک کرده بود، معکوس شود.»
در صورت اجرای سیاستهای ترامپ، انتظار میرود که دولت به طور قابل توجهی بیشتر از طرحهای سیاستی کامالا هریس، معاون رئیسجمهور، قرض بگیرد. این موضوع سرمایهگذاری در اوراق قرضه دولتی آمریکا را پرخطرتر میکند و باعث میشود سرمایهگذاران نرخ بهره بالاتری برای نگهداری این اوراق طلب کنند.
بازدهی اوراق قرضه خزانهداری به صعود خود ادامه داد و بازدهی اوراق ۱۰ ساله به طور موقت به ۴/۲۵ درصد رسید که بالاترین سطح از ژوئیه بود. این افزایش بازدهی فشار بیشتری بر بازار سهام وارد کرد.
افزایش بازدهی اوراق قرضه موجب نگرانی سرمایهگذاران سهام شد و منجر به افت شدید شاخصها شد. شاخص نزدک، که عمدتاً شامل شرکتهای فناوری است، ۱/۶ درصد افت کرد؛ در حالی که شاخص S&P 500 و داو جونز هر کدام حدود ۱ درصد سقوط کردند.
کاهش داو جونز بیش از ۴۰۰ واحد بود، اگرچه در اوایل روز چهارشنبه بیش از ۶۰۰ واحد افت کرده بود که سومین روز متوالی از ضررهای بازارهای آمریکا را نشان میدهد. هر سه شاخص در بعدازظهر چهارشنبه کمی پایینتر از قبل به کار خود پایان دادند.
خوزه تورس، اقتصاددان ارشد در اینتراکتیو بروکرز، در یادداشتی نوشت: «بازار سهام بسیار شکننده است، با توجه به چالشهایی که دقیقاً در پیش است. انتظارات درآمدی برای سال آینده بسیار بالاست، که اهمیت راهنماییهای آینده را نسبت به نتایج گذشته افزایش میدهد.»
بخش فناوری در این موضوع به شدت آسیب دید، به طوری که سهام انویدیا با ۲/۸ درصد و اپل با ۲/۲ درصد کاهش مواجه شدند؛ هر دو قبل از گزارش درآمدی خود در هفته آینده. سرمایهگذاران منتظر این نتایج هستند تا ببینند آیا سرمایهگذاریهای بزرگ در هوش مصنوعی منجر به بهبود عملکرد مالی شده است یا خیر.
داو جونز همچنین تحت تأثیر کاهش سهام مکدونالد قرار گرفت که سهام آن ۵/۱ درصد کاهش یافت. پس از گزارش شیوع باکتری در مواد غذایی مک دونالد، که منجر به مرگ یک نفر و بستری شدن ۱۰ نفر شد، سهام این شرکت پیش از این تا ۷ درصد افت کرده بود. سهام بوئینگ نیز پس از گزارش زیانهای سنگین سهماهه کاهش یافت و مدیر عامل جدید، کلی اورتبرگ، هشدار داد که «بازگرداندن بوئینگ به شکوه سابق زمانبر خواهد بود.»
سرمایهگذاران همچنین در حال پردازش سیگنالهای متناقض درباره حرکتهای بعدی فدرال رزرو هستند. دادههای اقتصادی قوی اخیر باعث شده است که معاملهگران در مورد این که آیا بانک مرکزی ممکن است نرخهای بهره را برای مدتی طولانیتر از آنچه انتظار میرفت، بالا نگه دارد، تردید کنند.
این محیط بازار نشاندهنده نوسانات ادامهدار است و احتمال افزایش شیب منحنی بازده و نوسانات بیشتر بازار وجود دارد.