بازارهای جهانی با نگرانی از بازگشت ترامپ، سال ۲۰۲۵ را متزلزل آغاز کردند

بازارهای جهانی به خاطر نگرانی از بازگشت ترامپ به کاخ سفید و سیاست‌های اقتصادی چین سال ۲۰۲۵ را با نوسانات و عدم اطمینان آغاز کردند.

دونالد ترامپ و تاثیر او بر بازارهای مالی جهانی

سهام بازارهای مالی در بسیاری از کشورهای جهان در آغاز سال ۲۰۲۵ شروعی متزلزل داشت و این در حالی بود که سال ۲۰۲۴ با پایانی محتاطانه بسته شده بود.

عملکرد بازارهای مالی جهانی

سهام اروپا و آسیا در روزهای اخیر حرکت ضعیفی نشان دادند زیرا نگرانی‌ها در مورد جهت‌گیری سیاست‌های ترامپ و چشم‌انداز سختگیرانه‌تر فدرال رزرو بر بازارها سایه افکند. شاخص جهانی MSCI، که سال ۲۰۲۴ را با سود سالانه ۱۶ درصد به پایان رساند، در ماه دسامبر ۲ درصد کاهش یافت و پیش از باز شدن بازار وال استریت ۰/۱ درصد دیگر افت کرد.

سهام اروپا روز اول سال میلادی را با ضرر آغاز کرد اما در روز دوم تقریبا ثابت ماند. شاخص STOXX 600 زیان‌های اولیه خود را تا ظهر امروز جبران کرد، شاخص CAC 40 فرانسه با ۰/۷ درصد عملکرد ضعیف‌تری نسبت به سایر اروپایی‌ها داشت.

در ایالات متحده، معاملات آتی سهام آمریکا روند صعودی نشان داد و معاملات آتی S&P 500 و نزدک حدود ۱ درصد افزایش یافتند.

بازارهای چین بدترین شروع سال نو خود از سال ۲۰۱۶ را تجربه کردند زیرا داده‌های ضعیف اقتصادی انتظارات را برآورده نکردند. شاخص CSI 300 چین ۲/۹ درصد کاهش یافت، شاخص ترکیبی شانگهای ۲/۷ درصد افت کرد و شاخص هنگ‌کنگ ۲/۲ درصد سقوط کرد.

وضعیت بازار انرژی کالاها در آغاز سال ۲۰۲۵

گازپروم روسیه دیروز انتقال گاز از طریق اوکراین را متوقف کرد و به دهه‌ها تسلط بر بازار انرژی اروپا پایان داد. با وجود تقریباً سه سال جنگ، گاز همچنان جریان داشت تا اینکه اوکراین از تمدید توافق انتقال خودداری کرد. بدین ترتیب شاخص معیار گاز TTF هلند در معاملات اولیه به بالاترین سطح خود در ۱۴ ماه اخیر رسید و سپس ۲/۲۹ درصد افزایش یافت و به ۵۰/۰۱ یورو رسید.

همچنین پس از توقف صادرات گاز روسیه، سهام نفت و گاز اروپا با افزایش قیمت نفت خام، افزایش یافت. در همین حال، بخش‌های خودرو و کالاهای لوکس عملکرد ضعیفی داشتند و شاخص بانک‌های منطقه‌ای به شدت ۲/۳۵ درصد کاهش یافت.

در بخش کالاها، نفت برنت با ۱/۰۳ دلار افزایش به ۷۵/۶۷ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که نفت وست تگزاس اینترمدیت ۱/۰۱ دلار افزایش یافت و به ۷۲/۷۴ دلار رسید. طلا پس از جهش چشمگیر ۲۷ درصدی در سال ۲۰۲۴ در روزهای اخیر به روند صعودی خود ادامه داد و با ۰/۷ درصد افزایش به حدود ۲۶۴۱ دلار در هر اونس رسید.

اهمیت شاخص‌های اقتصادی و تغییرات سیاستی

سرمایه‌گذاران در روزهای ابتدایی سال بر روی شاخص‌های اقتصادی و تورمی تمرکز کرده‌اند. آخرین داده‌های PMI چین که کمتر از حد انتظار بود، چالش‌های بخش تولید در این کشور را برجسته کرد. با این حال، تعهد شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین به سیاست‌های اقتصادی فعال‌تر در پیام سال نو خود نشان‌دهنده تغییرات احتمالی در استراتژی دومین اقتصاد بزرگ جهان است.

این در حالی است که تنش‌های چین با ایالات متحده افزایش یافته است، زیرا تعرفه‌های احتمالی ترامپ (شامل بیش از ۶۰ درصد بر واردات کالاهای چینی) فشار خارجی بیشتری را اضافه می‌کند. یینگروی وانگ، اقتصاددان بازارهای نوظهور در AXA هشدار داد:«اگر اقدامات محرک آینده در چین به تأخیر بیفتد یا نادرست هدایت شود، خطر افتادن کشور به دام بدهی-کاهش قیمت بسیار نزدیک است»

بازگشت ترامپ

دونالد ترامپ قرار است در ۲۰ ژانویه دومین دوره خود را آغاز کند و کنگره تحت کنترل جمهوری‌خواهان روز جمعه تشکیل جلسه خواهد داد. تحلیلگران انتظار دارند استراتژی تعرفه‌های دولت جدید به ویژه در تأثیر آن بر تجارت جهانی یک حوزه کلیدی باشد.

سیاست پولی فدرال رزرو نیز همچنان در کانون توجه است. بازارها امسال ۴۲ واحد پایه کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو را پیش‌بینی کرده‌اند، در حالی که کاهش‌های بیشتری از بانک مرکزی اروپا و بانک انگلستان پیش‌بینی می‌شود.

با آغاز سال ۲۰۲۵، تعامل میان تنش‌های ژئوپلیتیکی، سیاست‌های بانک‌های مرکزی و شاخص‌های اقتصادی، چشم‌انداز اقتصادی جهانی را شکل خواهد داد.

منابع:رویترز
این مقاله را به اشتراک بگذارید
یک کامنت بگذارید