بازارهای سهام چین بار دیگر تحت تأثیر بدبینی قرار گرفتهاند، زیرا تشدید ریسکهای ژئوپلیتیکی و عدم قطعیتهای اقتصادی اعتماد سرمایهگذاران را کاهش داده است. آغاز دشوار سال ۲۰۲۵ نگرانیها را درباره رکود طولانیمدت افزایش داده است، زیرا مجموعهای از چالشها بازار این کشور را تحت تأثیر قرار دادهاند.
شاخص CSI 300، که سهامهای داخلی چین را دنبال میکند، در هفت روز معاملاتی اول سال بیش از ۵٪ کاهش یافته است و طبق دادههای بلومبرگ، بدترین عملکرد خود را در این بازه زمانی از سال ۲۰۱۶ ثبت کرده است. اگرچه شروع ضعیف همیشه به معنای نتیجه منفی در کل سال نیست، اما این شاخص در سال ۲۰۱۶ بیش از ۱۱٪ کاهش یافت و نگرانیهایی درباره تکرار تاریخ ایجاد کرد.
امسال، چشمانداز افزایش تعرفهها در دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده نگرانیهای بازار را افزایش داده است، زیرا سرمایهگذاران بر این باورند که این موضوع میتواند تنشهای تجاری را تشدید کرده و بهبودی اقتصادی کند چین را پیچیدهتر کند.
شاخص MSCI چین هفته گذشته وارد بازار خرسی شد و از اوج خود در ماه اکتبر ۲۰٪ کاهش یافت. این افت پس از آن رخ داد که ایالات متحده برخی شرکتهای چینی را به دلیل ادعاهای مرتبط با ارتش چین تحریم کرد. علاوه بر این، احتمال اعمال محدودیتهای بیشتر بر صادرات تراشههای هوش مصنوعی نیز احساسات سرمایهگذاران را کاهش داده است.
چارو چانانا، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در ساکسو مارکتس میگوید:«فشارهای خارجی چالشهای داخلی چین را تشدید میکند و باعث کاهش اعتماد مصرفکنندگان، آسیبدیدگی بخش املاک و مشکلات بدهی شده است.» او افزود:«این وضعیت محیطی بسیار نامطمئن ایجاد کرده که سرمایهگذاران را محتاطتر کرده است.»
تغییر تمرکز سرمایهگذاران از سهام
یک نظرسنجی غیررسمی بلومبرگ از مدیران صندوقها و استراتژیستهای چینی که از اواخر دسامبر انجام شده است، بدبینی رو به افزایشی نسبت به سهامهای چینی نشان میدهد. بیشتر پاسخدهندگان داراییهایی مانند اوراق قرضه دولتی چین و دلار آمریکا را برای سهماهه اول سال ۲۰۲۵ به سهام چین ترجیح دادهاند.
افت اخیر بازار سهام ادامه فروش گستردهای است که پس از یک رالی کوتاه و تیز در اواخر سپتامبر آغاز شد. این رالی که با مداخلات بانک مرکزی شکل گرفت، نتوانسته است علیرغم اقدامات حمایتی پراکنده دولت، اشتیاق سرمایهگذاران را پایدار کند.
همچنین، اقتصاد چین با فشارهای کاهش قیمت مواجه است. تورم مصرفکننده برای چهارمین ماه متوالی در دسامبر کاهش یافت، در حالی که دولت تلاش کرده است تقاضا را تحریک کند.
خروج سرمایه و مشارکت پایین در بازار
سرمایهگذاران خارجی به خروج از بازارهای چین ادامه دادهاند. طبق دادههای مورگان استنلی، صندوقهای غیرمدیریتی ۱/۱ میلیارد دلار و صندوقهای فعال ۲/۴ میلیارد دلار در دسامبر برداشت کردهاند. اکثر شرکتکنندگان در نظرسنجی پیشبینی کردهاند که بودجههای دولتی، منبع اصلی ورود سرمایه جدید به بازارهای داخلی چین در سال جاری خواهند بود.
فعالیت بازار نیز به طور قابل توجهی کاهش یافته است. معاملات آپشنها روی یک شاخص کلیدی از شرکتهای چینی فهرست شده در هنگکنگ به پایینترین سطح خود در بیش از دو دهه رسیده است. کارشناسان میگویند که سرمایهگذاران در حال انتظار برای شفافیت بیشتر از سوی سیاستها هستند تا دوباره وارد بازار شوند.
با این حال چشمانداز بهبود درآمد شرکتها تا سهماهه دوم ۲۰۲۵ بعید به نظر میرسد. شرکتکنندگان در نظرسنجی بلومبرگ سیاستهای حمایتی ضعیف را بزرگترین ریسک برای سهام چینی در سال ۲۰۲۵ دانستهاند.
دیدگاههای متفاوت درباره چشمانداز بازار
البته همه تحلیلگران بدبین نیستند. برخی تحلیلگران معتقدند سهام چینی فهرست شده در هنگکنگ به دلیل احتمال دریافت سیگنالهای سیاستی مثبتتر از سوی مقامات چین، چشمانداز بهتری دارند.
در حالی که سهام با چالش روبرو شده، اوراق قرضه دولتی چین شاهد افزایش تقاضا بودهاند. انتظار میرود کاهش بیشتر نرخ بهره و تسهیل نقدینگی ادامه داشته باشد، زیرا بازدهی این اوراق به پایینترین سطح تاریخی رسیده است. در همین حال، یوان تحت فشار کاهش ارزش باقی مانده است.
تمرکز بر نشستهای کلیدی سیاستی
اکنون توجهها به نشستهای سالانه پارلمانی چین در ماه مارس معطوف شده است. پیشبینی میشود سیاستگذاران در این نشست اهداف اقتصادی کلیدی و برنامههای تفصیلی خود را اعلام کنند. بانک مرکزی کاهش بیشتر نرخ بهره و تلاش برای تحریک اقتصاد را نشان داده است. با این حال، تمرکز اصلی بر این است که آیا پکن اقدامات مالی قویتری را معرفی خواهد کرد یا خیر.
شن منگ، که مدیر بانک سرمایهگذاری چانسون در پکن است، میگوید که سیاستهای فعلی فاقد نوآوری هستند و نمیتوانند قضاوت سرمایهگذاران درباره وضعیت را معکوس کنند. او تأکید کرد کلید اصلی این است که این اقدامات بتوانند مشکلات ساختاری اقتصاد چین را حل کنند.