روز سهشنبه، ارزش دلار آمریکا نسبت به سایر ارزهای مهم جهان اندکی بالا رفت، اما همچنان در مسیر بزرگترین افت دو ماهه خود در بیش از ۲۰ سال گذشته قرار دارد.
از سویی دیگر برنامههای آلمان برای افزایش هزینههای عمومی، ارزش یورو را تقویت کرده و سیاستهای اقتصادی آمریکا اعتماد سرمایهگذاران به دلار را کاهش داده است. در اوایل مارس، احزاب آلمانی پس از سالها سیاستهای ریاضتی، توافقی برای افزایش قابلتوجه بودجه عمومی امضا کردند که چشمانداز رشد اقتصادی بزرگترین اقتصاد منطقه یورو را بهبود بخشید.
در اوایل آوریل، سرمایهگذاران به دلیل نگرانی از جنگ تجاری و کند شدن اقتصاد جهانی، به ارزهای امن مانند ین ژاپن، فرانک سوئیس و یورو روی آوردند. این نگرانیها پس از آن شدت گرفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، تعرفههایی را اعلام کرد که ترس از یک درگیری تجاری تمامعیار را برانگیخت. شاخص دلار آمریکا، که ارزش دلار را در برابر سبدی از ارزهای خارجی نشان میدهد، روز سهشنبه ۰/۲۵ درصد افزایش یافت و به ۹۹/۲۸ رسید، اما این پس از افت ۰/۵۸ درصدی روز قبل بود. این شاخص در ماههای مارس و آوریل ۷/۷ درصد کاهش یافته که بزرگترین افت دو ماهه از مه ۲۰۰۲ به شمار میرود.
دلار روز سهشنبه از گزارشهایی مبنی بر احتمال کاهش تعرفههای خودرویی توسط دولت ترامپ حمایت شد، اما سرمایهگذاران همچنان نگران نبود پیشرفت در کاهش تنشهای تجاری با چین بودند. جورج ساراولوس، رئیس تحقیقات جهانی فارکس در دویچه بانک، میگوید: «دادههای ما نشان میدهد که هفته گذشته، با وجود بهبود قیمت داراییهای آمریکایی، سرمایهها از اوراق قرضه و سهام آمریکا خارج شدهاند.» او تأکید کرد: «رفتار سرمایهگذاران خارجی برای دلار تعیینکننده است و شواهد نشان میدهد آنها فعلاً تمایلی به خرید داراییهای آمریکایی ندارند.» این وضعیت، که به «اعتصاب خریداران» معروف است، زمانی رخ میدهد که سرمایهگذاران به دلیل بدبینی، از خرید داراییهای خاصی خودداری میکنند.
نرم شدن مواضع تجاری آمریکا؟
ایالات متحده روز سهشنبه گامهایی برای کاهش تأثیر تعرفههای خودرویی برداشت و به نظر میرسد که آمریکا و چین اخیراً مواضع ملایمتری اتخاذ کردهاند. با این حال، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، گفت که چین باید برای کاهش تعرفهها پیشقدم شود. این اظهارات، جدیدترین نمونه از سیگنالهای متناقض درباره مذاکرات تجاری بین دو غول اقتصادی جهان است.
یورو با ۰/۳۸ درصد کاهش به ۱/۱۳۷۹ دلار رسید، اما همچنان در مسیر بزرگترین رشد ماهانه خود در برابر دلار در بیش از دو سال گذشته قرار دارد. سرمایهگذاران از داراییهای آمریکایی فاصله گرفته و به دنبال گزینههای جایگزین در اروپا هستند. استفن جن، مدیرعامل یوریزون اسالجی کپیتال، معتقد است: «عوامل ساختاری که سالها از دلار حمایت کردهاند، به این راحتی از بین نمیروند.» او افزود: «نرخ یورو-دلار ممکن است تا ۱/۲۰ تا ۱/۲۵ افزایش یابد، اما این همیشه ارزش منصفانه بوده است.»
دلار در برابر فرانک سوئیس ۰/۷۰ درصد رشد کرد و به ۰/۸۲۵۸ رسید و در برابر ین ژاپن با ۰/۵۰ درصد افزایش به ۱۴۲/۷۰ ین رسید. به دلیل تعطیلی در ژاپن، معاملات آرام بود. تحلیلگران میگویند که ین ممکن است با کند شدن اقتصاد جهانی و کاهش نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی بزرگ، از جمله فدرال رزرو، تقویت شود، زیرا شکاف بازدهی با ژاپن کم میشود.
دادههای آمریکا در کانون توجه
فرانچسکو پسوله، استراتژیست فارکس در آیانجی، میگوید: «هفتهای پر از دادههای اقتصادی ممکن است فرصتهایی برای فروش دلار فراهم کند.» او تأکید کرد که بازارها اکنون به دادههای بازار کار چشم دوختهاند: «ضعف در بازار کار میتواند فدرال رزرو را به واکنش سریعتر وادارد.» گزارش مشاغل آمریکا، آمار اولیه رشد اقتصادی سهماهه اول و دادههای PCE هسته (معیار تورم مورد علاقه فدرال رزرو) از عوامل کلیدی تأثیرگذار بر بازار بود. دادههای نظرسنجی فرصتهای شغلی و گردش نیروی کار (JOLTs) نیز امروز منتشر میشود.
در کانادا، دلار کانادا (لونی) با ۰/۰۵ درصد کاهش به ۱/۳۸۴۰ رسید. این اتفاق پس از آن رخ داد که لیبرالهای مارک کارنی در انتخابات روز دوشنبه قدرت را حفظ کردند، اما نتوانستند اکثریت لازم برای مذاکره با ترامپ درباره تعرفهها را کسب کنند. دلار استرالیا نیز پس از رسیدن به اوج چهارماهه ۰/۶۴۵۰ دلار، ۰/۱۵ درصد تضعیف شد.