آژانس دارویی اروپا (EMA) در روز چهارشنبه در وبسایت خود اعلام کرد که تأییدیه آسترازنکا به درخواست دارنده مجوز بازاریابی پس گرفته شده است.
واکسن کووید آسترازنکا برای اولین بار توسط آژانس دارویی اروپا در ژانویه 2021 معرفی شد. با این حال، پس از چند هفته نگرانیها در مورد ایمنی این واکسن افزایش یافت و دهها کشور پس از شناسایی موارد نادر لختههای خون، استفاده از واکسن را به حالت تعلیق درآوردند.
با این حال سازمان تنظیمکننده اتحادیه اروپا در آن زمان به این نتیجه رسید که تزریق آسترازنکا خطر کلی لخته شدن خون را افزایش نمیدهد، اما شک و تردیدها همچنان باقی مانده بود.
اطلاعات مبهم در مورد اینکه این واکسن چقدر از افراد مسن محافظت میکند نیز باعث شد که برخی از کشورها در ابتدا استفاده از آن را برای جمعیتهای جوانتر محدود کنند.
میلیاردها دوز از واکسن آسترازنکا از طریق یک برنامه هماهنگ شده توسط سازمان ملل در کشورهای مختلف دنیا به خصوص کشورهای فقیرتر توزیع شد، زیرا تولید و توزیع آن آسانتر و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفهتر بود.
اما مطالعات بعداً نشان داد که واکسنهای گرانتر RNA ساخته شده توسط شرکتهای فایزر و مدرنا، محافظت بهتری در برابر کووید-19 و سویههای مختلف آن ارائه میکنند و اکثر کشورهای دنیا به این واکسنها روی آوردند.