دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز جمعه در شبکه اجتماعی تروث اعلام کرد که اپل باید بابت آیفونهایی که خارج از خاک ایالات متحده تولید میشوند، تعرفهای حداقل ۲۵ درصدی بپردازد.
او نوشت: «مدتها پیش به تیم کوک اطلاع دادهام که انتظار دارم آیفونهایی که در آمریکا فروخته میشوند، در همین کشور تولید شوند، نه در هند یا جای دیگری. اگر این اتفاق نیفتد، اپل باید حداقل ۲۵ درصد تعرفه پرداخت کند.»
در پی این اظهارات، سهام اپل در معاملات پیش از شروع بازار حدود ۳ درصد کاهش یافت.
در حال حاضر، بخش عمده تولید آیفون در چین انجام میشود، اما اپل در حال انتقال بخشی از این تولید به هند است. دلیل این تصمیم، روابط تجاری بهتر هند با آمریکا عنوان شده است.
برخی تحلیلگران والاستریت هشدار دادهاند که انتقال کامل تولید آیفون به آمریکا میتواند قیمت نهایی این گوشی را بهطور چشمگیری افزایش دهد. دن آیوز، تحلیلگر شرکت Wedbush، پیشبینی کرده که در صورت تولید آیفون در آمریکا، قیمت آن ممکن است به حدود ۳۵۰۰ دلار برسد. این در حالی است که آیفون ۱۶ پرو در حال حاضر حدود ۱۰۰۰ دلار قیمت دارد.
اظهارات ترامپ تازهترین فشار او بر اپل به شمار میرود. او در هفتههای اخیر بارها از این شرکت و مدیرعامل آن تیم کوک خواسته که تولید محصولاتش را در داخل آمریکا افزایش دهد. طبق گزارش پولیتیکو، ترامپ و کوک همین هفته در کاخ سفید دیداری داشتهاند.
تیم کوک که در مراسم تحلیف ترامپ شرکت کرده بود و یک میلیون دلار نیز به صندوق برگزاری آن کمک کرده بود، حالا بر پروژهای ۵۰۰ میلیارد دلاری برای توسعه فعالیتهای اپل در آمریکا نظارت دارد. بخشی از این سرمایهگذاری به تولید سرورهای هوش مصنوعی در شهر هیوستون اختصاص دارد.
اپل درباره اظهارات ترامپ نظری ارائه نکرد. با این حال، این شرکت در گزارش مالی اول ماه مه اعلام کرده بود که انتظار دارد در سهماهه جاری، حدود ۹۰۰ میلیون دلار هزینه اضافی بابت تعرفهها متحمل شود. تیم کوک نیز در جلسه اعلام درآمد گفته بود که پیشبینی وضعیت تعرفهها پس از ماه ژوئن بسیار دشوار است.
در همین حال، شرکت فاکسکان که یکی از اصلیترین شرکای تولید آیفون به شمار میرود، در حال سرمایهگذاری ۱/۵ میلیارد دلاری برای گسترش کارخانههای خود در هند است.
اگرچه ترامپ پیش از این نیز شرکتهای بزرگی مانند والمارت را در جریان سیاستهای تجاری خود مورد انتقاد قرار داده بود، اما تهدید به اعمال تعرفه بر یک محصول مصرفی پرکاربرد مانند آیفون، رویکردی جدید محسوب میشود. هنوز مشخص نیست که ترامپ قصد دارد این تعرفه را از چه طریق قانونی اعمال کند.
ترامپ پس از انتشار پست خود درباره اپل، در پیام دیگری خواستار اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا شد. این دو پیام نشان میدهند که احتمالاً تنشهای تجاری در حال بازگشت هستند؛ پس از آنکه آمریکا برخی از تعرفهها، از جمله در توافق با چین، را موقتاً کاهش داده بود.
اپل در دوران ریاستجمهوری قبلی ترامپ نیز با تهدیدهای تعرفهای مواجه شده بود. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۹، وقتی بحث اعمال تعرفه ۱۵ درصدی بر واردات از چین مطرح بود، اما رابطه نزدیک تیم کوک با ترامپ موجب شد که محصولات اصلی اپل از این تعرفهها معاف شوند.
در حالی که اپل دوباره وارد حاشیههای سیاسی شده، این شرکت همزمان با کاهش تقاضا در بازار چین نیز روبرو است. روز جمعه، اپل مشوقهایی برای تعویض آیفونهای قدیمی با مدلهای جدید در چین ارائه کرد تا فروش خود را در آن کشور افزایش دهد.