چرا بزرگ‌ترین تولیدکننده قهوه جهان دانه‌هایش را تغییر می‌دهد؟

برزیل برای مقابله با گرمایش زمین و حفظ جایگاه خود در بازار جهانی قهوه، به‌سرعت در حال جایگزینی عربیکا با روبوستاست.

در سال‌های آینده ممکن است طعم قهوه برزیل کمی تغییر کند. این کشور که بزرگ‌ترین تولیدکننده عربیکا در جهان است، به دلیل دشوارتر شدن کشت این بُن در اثر تغییرات اقلیمی، به سمت روبوستا حرکت می‌کند؛ روبوستا مزه‌ای تلخ‌تر دارد اما در برابر دماهای بالاتر و بیماری‌ها مقاوم‌تر است.

مناطق سنتی کشت عربیکا در برزیل با خشکسالی‌های شدیدتر و مکرر و دمای بالاتر روبه‌رو شده‌اند. با آن که عربیکا همچنان اصلی‌ترین محصول صادراتی قهوه برزیل است، تولید روبوستا در ۱۰ سال گذشته بیش از ۸۱٪ رشد کرده است. به گفته کارشناسان، این رشد بیشتر به‌دلیل آسیب‌های اقلیمی و کاهش بازده عربیکاست نه افزایش تقاضا.

در سه سال گذشته، تولید عربیکا سالانه حدود ۲٪ تا ۲/۵٪ رشد داشته اما تولید روبوستا سالانه حدود ۴/۸٪ افزایش یافته است. امسال نیز تولید روبوستا به جهشی نزدیک به ۲۲٪ رسیده که رکورد محسوب می‌شود و نشان می‌دهد این بُن با شرایط سخت آب و هوایی و نیاز به سودآوری سازگاری بیشتری دارد.

در مناطق گرم‌تر برزیل که عربیکا توان رشد ندارد، تولیدکنندگان با روش‌هایی مانند کاشت قهوه در زیر سایه درختان بومی تلاش می‌کنند از روبوستا محافظت کنند تا خاک مرطوب‌تر بماند و محصول پایدارتر شود.

ویتنام بزرگ‌ترین تولیدکننده روبوستا در جهان است اما برزیل با زنجیره تأمین قدرتمند خود در حال نزدیک شدن و حتی احتمالاً پیشی گرفتن از آن است. روبوستا کافئین بیشتری دارد و طعم قوی‌تری نسبت به عربیکا ارائه می‌دهد، اما نسل‌های جوان کمتر به نوع بُن اهمیت می‌دهند و بیشتر نوشیدنی‌های شخصی‌سازی‌شده با افزودنی‌هایی مانند شیر و سیروپ را ترجیح می‌دهند که طعم بُن را پنهان می‌کند. اگر قیمت قهوه همچنان افزایش یابد، مصرف‌کنندگان ممکن است بیشتر به سمت روبوستای ارزان‌تر گرایش پیدا کنند.

در اروپا احتمالاً فاصله قیمت روبوستا و عربیکا بیشتر می‌شود، زیرا قانونی جدید واردات کالاهایی را که از زمین‌های جنگل‌زدایی‌شده می‌آیند محدود می‌کند؛ هرچند زمان اجرای آن هنوز مشخص نیست. قهوه فوری که عمدتاً از روبوستا تولید می‌شود، از این قانون مستثناست و همین موضوع می‌تواند تقاضا برای محصولات مبتنی بر روبوستا را افزایش دهد. اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین مصرف‌کننده قهوه فوری است و نزدیک به ۵۰٪ درآمد جهانی این بخش را تشکیل می‌دهد.

اگرچه روبوستا معمولاً ارزان‌تر از عربیکاست، قیمت آن به رکوردهای جدید رسیده است. عملکرد تقریباً دو برابرِ برخی ارقام روبوستا نسبت به عربیکا نیز باعث شده تعداد بیشتری از تولیدکنندگان برزیلی به کشت روبوستا روی آورند. همچنین بهبود کیفیت این بُن، آن را برای مصرف‌کنندگان جذاب‌تر کرده و به افزایش قیمت‌ها کمک کرده است.

این مقاله را به اشتراک بگذارید
بدون دیدگاه