استابلایزر غذایی Stabilizers Food
استابلایزر غذایی چیست؟
استابلایزر( تثبیت کننده غذا) جزء گروهی از افزودنی ها در مواد غذایی میباشد که به حفظ ساختار غذا در مدت زمان طولانی کمک میکند و طول عمر محصول نهایی را افزایش می دهد.یک حقیقت جالب برای دانستن درباره استابلایزر ها این است که تمام استابلایزر هایی که در مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند از طبیعت به دست آمده اند و درواقع جزءگروه مواد غذایی کاملا سالم و بدون ضرر و البته وگن هستند.
این تثبیت کننده یکی از ماده های ضروری در طبقه مواد افزودنی و نگهدارنده در صنعت غذایی است که سبب صاف شدن بافت مواد غذایی شده و آن را به قوام مشخصی می رساند. مقدار استفاده شده از تثبیت کننده ها کم می باشد تا اثر امولسیون کننده ها را تشدید کند و باعث ایجاد ظاهری یکنواخت در محصول شود و ترکیبات طعم دهنده را به صورت پراکنده و یکنواخت در تمام قسمت ها نگه می دارد. استفاده عمده استابلایزر ها در ترکیب کردن موادی می باشد که از نظر ساختاری با هم سازگار نیستند و ممکن است به صورت طبیعی با یکدیگر سازگار نباشند مانند ترکیب آب و روغن که در اولین فرصت از یکدیگر جدا می شوند. از کاربردهای استابلایزر می توان به جلوگیری از جداشدن روغن و آب در محصولاتی مانند سس، جلوگیری از تشکیل بلورهای یخ درموادغذایی همچون بستنی، مارگارین، مربا و… نام برد.

انواع استابلایزر غذایی
استابلایزر ها انواع مختلفی دارند مانند:
اسید آلژینیک: این ماده بدست آمده از جلبک قهوه ای است و بیشتر مورد استفاده در بستنی و شربت ها می باشد.
آگارآگار یا کارآگینان: از جلبک های قرمز به دست می آید و در محصولات غذایی همچون کنسرو و پودینگ استفاده می شود. ژلاتین، پکتین یا کلرید کلسیم نیز در محصولات لبنی به عنوان تثبیت کننده استفاده می شود.

استفاده از پودر استابلایزر در مواد غذایی مزایای متعددی دارد که به همین دلیل یکی از اجزای ضروری در فرمولاسیون موادغذایی می باشد. از مزایای پودر استابلایزر می توان به چند مورد اشاره کرد که شامل:
مدت زمان ماندگاری افزایش می یابد.
کیفیت محصول به دست آمده حفظ می شود.
در بهبود قوام و بافت محصول به دست آمده تاثیر فراوانی دارد.
دارای کاربرد چندمنظوره می باشد.
حال با وجود استفاده های متعدد از استابلایزر به چالش ها و محدودیت هایی که در استفاده از آن وجود دارد ، اشاره می کنیم:
پودر استابلایزر ممکن است سبب ایجاد حساسیت ها و آلرژی ها شود.
در استفاده از استابلایزر محدودیت های قانونی وجود دارد.
برطعم نهایی محصول تاثیر می گذارد.
هزینه های تولید را افزایش می دهد.
برای تولید استابلایزر غذایی به دستگاه و تجهیزات مختلفی نیاز است ، این تجهیزات بسته به نوع استابلایزر و فرآیند تولیدآن ممکن است متفاوت باشند، حال به طول کلی می توان دستگاه های مورد نیاز جهت تولید پودر استابلایزر را نام برد که شامل:
میکسر ها برای ترکیب مواد اولیه استفاده می شوند و می توانند انواع مختلفی داشته باشند از جمله:
میکسر عمودی: جهت میکس مایعات .
میکسر افقی: مناسب برای انواع مختلف پودرها . این میکسرها دارای مخزن یو شکل می باشند و هیچ گونه گردوغباری در حین میکس خارج نمی شود . می تواند در کوتاه ترین زمان بین 5-7 دقیقه میکس کاملا یکنواخت از پودر استابلایزر را به ما بدهد.
میکسر سیاره ای: این نوع میکسر برای تهیه خمیر و مخلوط های چسبناک مورد استفاده قرار می گیرد.
آسیاب :جهت پودر کردن مواد اولیه به اندازه های مورد نیاز از آسیاب ها استفاده می شود. آسیاب انواع مختلفی دارد که شامل:
آسیاب چکشی : این نوع از آسیاب با ضربه زدن به مواد آنها را پودر می کند.
آسیاب غلطکی: کارکرد این نوع از آسیاب با فشار دادن مواد بین دو غلطک ، پودر را آسیاب می کنند.
آسیاب های گلوله ای: با استفاده از گلوله های سرامیکی و فولادی مواد را پودر می کند.
. دستگاه های حرارتی: استفاده از این دستگاه جهت کنترل دما در فرآیند تولید می باشد .
گرمایش مایع : جهت گرم کردن مایعات قبل از میکس .
سرمایش مایع : جهت خنک کردن محصولات بعد از فرآیند های حرارتی.
.دستگاه های خشک کن: استفاده از خشک کن ها جهت حذف رطوبت از محصول نهایی می باشد و انواع مختلفی دارد که شامل:
خشک کن اسپری: مایع را به ذرات ریز تبدیل کرده و با جریان هوای گرم خشک می کنند.
خشک کن انجمادی: اول انحماد انجام می شود سپس با تبخیر رطوبت را کاهش می دهند.
خشک کن هوای داغ: با استفاده از هوای گرم رطوبت را کاهش می دهد.
. دستگاه های بسته بندی: پس از میکس استابلایزرهای تولید شده برای بسته بندی و پرکردن محصول نهایی می توان از این دستگاه ها استفاده کرد که شامل:
دستگاه پرکن پودر: محصول نهایی را در ظروف مشخص شده پر می کنند.
دستگاه سیل کن: بسته های آماده شده را محکم و غیرقابل نفوذ می کند.
دستگاه برچسب زن: با این دستگاه اطلاعات محصول روی بسته ها قرار می گیرد.
. دستگاه های فیلتر
این دستگاه ها جهت جداسازی ذرات ریز و ناخواسته استفاده می شوند. فیلترانواع مختلفی دارد که شامل:
فیلترهای صفحه ای:این فیلتر با استفاده از صفحات مشبک ، ذرات بزرگتر را جدا می کند.
فیلترهای کربنی: برای حذف بو و ناخالصی ها استفاده می شود.
میکسر و فیلتر اسیون: این دستگاه برای جداسازی ذرات ریز و باکتری ها به کار می روند.
. دستگاه های آزمایشگاهی
جهت کنترل و آزمایش های مربوط به کنترل محصول نهایی از دستگاه های آزمایشگاهی استفاده می کنند که شامل:
پیشرفته ترین دستگاه های آنالیز شیمیایی: جهت بررسی ترکیبات شیمیایی در استابلایزرها
دستگاه های تست ویسکوزیته: کاربرد این دستگاه اندازه گیری غلظت و ویسکوزیته محصولات .
دستگاه های تست ph : جهت اندازه گیری سطح اسیدیته محصولات .
در مجموع استابلایزر های غذایی کاربرد گسترده ای دارند و در صنعت غذایی جزء موارد ضروری می باشد .
توجه! این مطلب یک رپورتاژ آگهی است و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده نگارش شده است.
اکو رایز مسئولیتی در قبال صحت و سقم محتوای تبلیغاتی ندارد.