تنشهای ژئوپلیتیکی به طور معمول به عنوان یکی از عوامل کلیدی در افزایش قیمت طلا عمل میکنند، زیرا این فلز گرانبها به عنوان یک دارایی امن در شرایط بیثباتی جهانی شناخته میشود. در زمانهایی که خطرات سیاسی، جنگها یا تحریمهای اقتصادی شدت میگیرد، سرمایهگذاران تمایل دارند به طلا روی آورند تا از سرمایه خود در برابر نوسانات و ریسکهای بازار محافظت کنند.
با این حال، کاهش تنشها و برقراری صلح معمولاً منجر به افت تقاضا برای طلا میشود، زیرا احساسات بازار به سمت داراییهای پرریسکتر و بازدهدارتر سوق پیدا میکند. این تغییرات باعث میشود قیمت طلا با کاهش قابل توجهی مواجه شود و جذابیت آن به عنوان پناهگاه امن کاهش یابد.
بدین ترتیب قیمت طلا پس از ظهور نشانههایی از کاهش تنشهای ژئوپولیتیکی در خاورمیانه، کاهش یافت. سفیر ایالات متحده اعلام کرد که توافق آتشبس میان اسرائیل و حزبالله لبنان ممکن است در روزهای آینده به وقوع بپیوندد. قیمتها پس از آن که سایت اکسیوس گزارش داد اسرائیل و لبنان شرایط توافق آتشبس را پذیرفتهاند، ادامه یافتند، اگرچه هنوز اعلام رسمی انجام نشده است.
این فلز گرانبها تا ۳ درصد کاهش یافت زیرا معاملهگران موقعیتهایی که در هفته گذشته به دلیل افزایش تنشهای ژئوپولیتیکی ایجاد کرده بودند، بستند. این امر هفته گذشته منجر به بزرگترین افزایش هفتگی قیمت طلا در ۲۰ ماه اخیر شده بود، اما اصلاح بازار به دلیل کاهش تنشها در پیش گرفته شد.
علاوه بر تحولات ژئوپولیتیکی، شرکتکنندگان بازار نیز در حال پردازش انتخاب اسکات بسنت به عنوان وزیر خزانهداری ایالات متحده از سوی دونالد ترامپ بودند. بسنت، که یک مدیر صندوق پوشش ریسک است، به عنوان یک شخصیت تثبیتکننده دیده میشود که میتواند نگرانیها در مورد سیاستهای اقتصادی تورمزای احتمالی دولت جدید را کاهش دهد. این انتخاب موجب کاهش نگرانیها از سیاستهای افسارگسیخته احتمالی ترامپ شد که میتواند جذابیت طلا به عنوان یک محافظ در برابر تورم را کاهش دهد.
تحلیلگر کالا در گروه UBS، جیووانی استانووو، پیشبینی کرد که انتخاب بسنت ممکن است عاملی در کاهش قیمت طلا در روز دوشنبه باشد، بهعلاوه فروشهای سودآوری پس از افزایش هفتگی قیمتها. استانووو گفت: «برخی از شرکتکنندگان بازار او را به عنوان کسی میبینند که با توجه به نظراتش در مورد رویکرد تدریجی در اجرای تعرفهها، احتمال ایجاد تنشهای تجاری کمتر است.»
معاملهگران همچنین به دقت در حال بررسی چشمانداز سیاستهای پولی ایالات متحده هستند. گزارشی که نشان داد فعالیتهای تجاری ایالات متحده سریعترین رشد خود را از آوریل ۲۰۲۲ به این سو تجربه کرده، موجب شده تا انتظار بر این باشد که فدرال رزرو ممکن است از کاهش بیشتر نرخ بهره خودداری کند. این امر هم به عنوان یک عامل منفی برای طلا در نظر گرفته میشود، زیرا نرخهای بهره بالاتر داراییهایی مانند طلا را که بهرهای پرداخت نمیکنند، کمتر جذاب میکند.
دادههای متعدد این هفته، از جمله صورتجلسههای جلسه نوامبر فدرال رزرو، شاخص اعتماد مصرفکننده و دادههای هزینههای مصرف شخصی (PCE) که شاخص ترجیحی تورم فدرال رزرو است، احتمالاً سرنخهایی درباره مسیر بعدی بانک مرکزی ایالات متحده ارائه خواهند داد.
با وجود کاهش اخیر، طلا امسال تقریباً ۳۰ درصد رشد داشته است، که عمدتاً به دلیل خریدهای بانکهای مرکزی جهان، تغییر مسیر فدرال رزرو به سمت کاهش نرخها و نگرانیهای ژئوپولیتیکی، به ویژه جنگ روسیه و اوکراین بوده است. بسیاری از تحلیلگران، از جمله کسانی که در گلدمن ساکس و UBS هستند، همچنان چشمانداز مثبتی برای طلا در سال ۲۰۲۵ دارند.
جون رانگ یپ، استراتژیست بازار در IG Asia، گفت: «قیمتهای طلا همچنان تحت تأثیر توازن بین ریسکهای ژئوپولیتیکی و چشمانداز کمتر آرام فدرال رزرو قرار دارند.» او افزود: «هرگونه شگفتی تورمی میتواند باعث شود که بازار به دنبال احتمال حفظ نرخها در دسامبر باشد، که احتمالاً از قیمتهای طلا حمایت خواهد کرد.»
تا ساعت ۹/۵۳ صبح به وقت نیویورک، قیمت طلا در بازار نقدی ۲/۷ درصد کاهش یافت و به ۲,۶۴۲/۳۷ دلار در هر اونس رسید، پس از آن که هفته گذشته ۶ درصد افزایش یافت. نقره، پلاتین و پالادیوم نیز کاهش یافتند و شاخص دلار بلومبرگ ۰/۶ درصد کاهش پیدا کرد.