قیمت نفت در روز جمعه به دلیل افزایش نگرانیها درباره رشد تقاضا در سال ۲۰۲۵، بهویژه در چین، بزرگترین واردکننده نفت خام جهان، کاهش یافت. این کاهش باعث شده است که شاخصهای جهانی نفت در مسیر کاهش هفتگی نزدیک به ۳٪ قرار بگیرند.
قیمت آتی نفت برنت (BZ=F) با ۶۴ سنت (۰/۸۸٪) کاهش به ۷۲/۲۴ دلار در هر بشکه رسید و قیمت آتی نفت خام آمریکا (WTI) نیز با ۶۷ سنت (۰/۹۶٪) کاهش به ۶۸/۷۱ دلار در هر بشکه رسید.
شرکت سینوپک، پالایشگر دولتی چین، در چشمانداز سالانه انرژی خود که روز پنجشنبه منتشر شد، هشدار داد که واردات نفت خام چین ممکن است تا سال ۲۰۲۵ به اوج خود برسد و مصرف کلی نفت این کشور نیز تا سال ۲۰۲۷ به دلیل کاهش تقاضا برای گازوئیل و بنزین به اوج برسد.
امریل جمیل، کارشناس ارشد تحقیقاتی در LSEG، گفت: «قیمتهای شاخص نفت خام در مرحله تثبیت طولانیمدت قرار دارند زیرا بازار به سمت پایان سال حرکت میکند و تحت تأثیر عدم اطمینان در رشد تقاضای نفت قرار دارد». او اضافه کرد که اوپکپلاس باید انضباط عرضه را رعایت کند تا قیمتها را تثبیت کرده و نگرانیهای بازار را درباره بازنگریهای مکرر در چشمانداز رشد تقاضا آرام کند.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (اوپکپلاس) اخیراً برای پنجمین ماه متوالی پیشبینی رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ را کاهش داده است.
عامل دیگری که بر کاهش قیمت نفت تأثیرگذار بوده، افزایش ارزش دلار آمریکا به بالاترین سطح در دو سال گذشته است؛ این اتفاق پس از آن رخ داد که فدرال رزرو اعلام کرد در سال ۲۰۲۵ با احتیاط بیشتری نرخ بهره را کاهش خواهد داد. دلار قویتر باعث میشود نفت برای خریدارانی که از ارزهای دیگر استفاده میکنند گرانتر شود و همچنین ممکن است رشد اقتصادی را کند کرده و تقاضای نفت را کاهش دهد.
جیپیمورگان پیشبینی میکند که بازار نفت از تعادل در سال ۲۰۲۴ به مازاد ۱/۲ میلیون بشکه در روز (bpd) در سال ۲۰۲۵ منتقل شود. این بانک پیشبینی میکند که عرضه کشورهای غیر اوپکپلاس در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱/۸ میلیون بشکه در روز افزایش یابد، در حالی که تولید اوپک در سطح فعلی باقی خواهد ماند.
از سوی دیگر در حوزه عرضه، کشورهای گروه ۷ در حال بررسی راههایی برای سختتر کردن سقف قیمتی نفت روسیه از جمله ممنوعیت کامل یا کاهش آستانه قیمتی هستند. روسیه توانسته است سقف قیمتی ۶۰ دلار در هر بشکه که در سال ۲۰۲۲ اعمال شد را با استفاده از «ناوگان اشباح» کشتیها دور بزند. این موضوع باعث شده است اتحادیه اروپا و بریتانیا تحریمهای بیشتری علیه این ناوگان در روزهای اخیر اعمال کنند.