دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، تایوان را به «دزدیدن» صنعت نیمههادی ایالات متحده متهم کرده و تایپه در واکنش، وعده داده است که سرمایهگذاری و خریدهای خود از آمریکا را افزایش دهد.
رئیسجمهور تایوان، لای چینگ-ته، روز جمعه اعلام کرد که کشورش قصد دارد تعامل اقتصادی خود را با آمریکا گسترش دهد، ساعاتی پس از آنکه ترامپ تعرفههای «متقابل» جدیدی را علیه کشورهایی که مازاد تجاری قابلتوجهی با آمریکا دارند، معرفی کرد.
وی در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «ما سرمایهگذاری خود در ایالات متحده را افزایش خواهیم داد و خریدهای بیشتری انجام خواهیم داد تا توازن تجارت دوجانبه را حفظ کنیم.» این اظهارات در حالی مطرح شد که تایوان با فشار فزایندهای بر سر صنعت نیمههادی خود روبهرو است. این صنعت عامل اصلی مازاد تجاری ۷۳/۹ میلیارد دلاری تایوان با آمریکا در سال گذشته بود که عمدتاً به دلیل افزایش تقاضا برای تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی، تولیدشده توسط شرکت تولید نیمههادی تایوان (TSMC)، بزرگترین سازنده تراشه در جهان، شکل گرفت.
اگرچه ترامپ خواستار بازگرداندن تولید نیمههادی به خاک آمریکا است، اما لای از نقش پیشرو تایوان در زنجیره تأمین جهانی تراشهها دفاع کرد. او اظهار داشت: «تایوان پیشرفتهترین مرکز تولید نیمههادی در جهان است و ما آماده هستیم تا با چالشهای جدید سازگار شویم.»
لای بهجای حمایت از سیاستهای حمایتگرایانه ترامپ، بر رویکردی همکاریمحور تأکید کرد و پیشنهاد داد که ابتکاری به نام «زنجیره تأمین دموکراتیک جهانی نیمههادی» ایجاد شود تا انعطافپذیری صنعت تقویت گردد.
در طول دو دولت اخیر آمریکا، ترامپ و بایدن، هر دو از TSMC خواستهاند تا در تولید داخلی ایالات متحده سرمایهگذاری کند. در پاسخ، این شرکت ۶۵ میلیارد دلار برای ساخت سه کارخانه در ایالت آریزونا متعهد شده است که اولین آنها اکنون عملیاتی شده است. بااینحال، حتی پس از تکمیل، این تأسیسات کمتر از ۲۰٪ از ظرفیت تولید کلی TSMC را تشکیل خواهند داد و تنها بخش کوچکی از تولید جهانی این شرکت را در بر خواهند گرفت.
ترامپ همچنین تهدید کرده که یارانههای اعطاشده تحت دولت بایدن را لغو خواهد کرد، اقدامی که میتواند بیش از ۶ میلیارد دلار حمایت مالی از TSMC را به خطر بیندازد. او بارها تایوان را به «دزدیدن» صنعت نیمههادی آمریکا متهم کرده و اصرار دارد که تولید تراشهها به داخل کشور بازگردد.
ترامپ روز پنجشنبه گفت: «ما میخواهیم این تجارت دوباره به ایالات متحده بازگردد و اگر این اتفاق نیفتد، خیلی خوشحال نخواهیم بود.»
در واکنش، لای بر تعهد تایوان به عنوان «قابلاعتمادترین شریک تجاری» آمریکا تأکید کرد و بر ارزشهای دموکراتیک مشترک دو کشور اشاره نمود. بااینحال، او اذعان داشت که تغییرات سیاستی ترامپ، چالشهای جدیای را برای تایوان و سایر متحدان آمریکا ایجاد کرده است.