موسسه اعتباری مودیز روز شنبه رتبه اعتباری فرانسه را کاهش داد و دلیل آن را پیشبینی مشکلات دولت جدید در رسیدگی به کسری بودجه این کشور عنوان کرد. این آژانس رتبه اعتباری بلندمدت فرانسه را از Aa2 به Aa3 کاهش داد و این تصمیم را به بیثباتی سیاسی و تأثیرات احتمالی آن بر اصلاحات اقتصادی نسبت داد. مودیز هشدار داد که انتظار میرود مالیه عمومی فرانسه در سالهای آینده «بهطور قابل توجهی تضعیف شود».
این کاهش رتبه، موانع اقتصادی پیش روی نخستوزیر جدید، فرانسوا بایرو، را برجسته میکند. نخستوزیر پیشین، میشل بارنیه، اوایل این ماه پس از شکست دولت اقلیت او در رأی اعتماد به دلیل ناتوانی در جلب حمایت پارلمان پراکنده فرانسه از برنامههای مالیاتی و هزینهای خود، از کار برکنار شد.
مودیز در این بیانیه گفت: «احتمال بسیار کمی وجود دارد که دولت بعدی بتواند در سال آینده کسریهای مالی را به طور پایدار کاهش دهد. در نتیجه، پیشبینی میکنیم که مالیه عمومی فرانسه در سه سال آینده نسبت به سناریوی پایه اکتبر ۲۰۲۴ بهطور قابل توجهی ضعیفتر شود».
نگرانی سرمایهگذاران در مورد چشمانداز مالی فرانسه
انتظار میرود این کاهش رتبه فشار بیشتری بر بدهیهای دولتی فرانسه وارد کند، زمانی که بازارها روز دوشنبه باز شوند. نگرانی سرمایهگذاران درباره وضعیت مالی این کشور، هزینههای وامگیری ۱۰ ساله آن را در سال جاری به بالای ۳/۰ درصد رسانده است و حاشیه سود اوراق قرضه فرانسه نسبت به اوراق آلمان به بالاترین حد خود از زمان بحران بدهی منطقه یورو رسیده است.
این اقدام مودیز پس از کاهش رتبه اعتباری مشابهی توسط S&P Global در ماه می صورت گرفت، که رتبه فرانسه را از AA به AA- کاهش داد، معادل رتبه Aa3 مودیز. موسسه فیچ در ماه اکتبر رتبه AA- را حفظ کرد اما چشمانداز خود را از ثابت به منفی تغییر داد که نشانهای از احتمال کاهش رتبه در صورت عدم بهبود است.
کاهش بدهی اولویت اصلی بایرو است
نخستوزیر بایرو که روز جمعه توسط رئیسجمهور امانوئل مکرون منصوب شد، در سخنرانی پذیرش خود بر فوریت کاهش بار بدهی فرانسه تأکید کرد. او گفت: «بدهی یک مسئله اخلاقی است و قرار دادن آن بر دوش فرزندانمان غیرقابل قبول است».
فرانسه در سال ۲۰۲۳ کسری معادل ۵/۵ درصد از تولید ناخالص داخلی داشت که طبق دادههای اتحادیه اروپا پس از ایتالیا، دومین کسری بزرگ در منطقه یورو بود. مودیز پیشبینی میکند که این رقم در سال ۲۰۲۵ به ۶/۳ درصد افزایش یابد و سپس به تدریج تا سال ۲۰۲۷ به حدود ۵/۲ درصد کاهش یابد. نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی این کشور، که در حال حاضر ۱۱۳/۳ درصد است، طبق پیشبینیها تا سال ۲۰۲۷ به ۱۲۰ درصد خواهد رسید.
کمیسیون اروپا قبلاً فرانسه را به دلیل تجاوز از محدودیت ۳ درصدی استقراض سالانه که بخشی از تلاشهای بروکسل برای مدیریت سطح بدهی در سراسر اتحادیه اروپا است، مورد توبیخ قرار داده است.
شکستگی سیاسی به چالشها میافزاید
بایرو پارلمانی شکسته را به ارث برده است که پس از انتخابات قانونگذاری تابستان به سه بلوک تقسیم شده است و این امر همان موانع قانونی را ایجاد میکند که دولت بارنیه را متوقف کرد. اولویت فوری او دریافت تأیید پارلمان برای تصویب قانون بودجه اضطراری موقت برای ادامه خدمات دولتی تا زمان تصویب یک بودجه کامل در سال آینده است.
با وجود کاهش رتبه، مودیز به نقاط قوت اعتباری فرانسه از جمله اقتصاد متنوع آن اشاره کرد. با این حال، هشدار داد که خطر «افزایش پایدار» در هزینه تأمین مالی بدهی کشور وجود دارد که میتواند «حلقه بازخورد منفی بین کسریهای بالاتر، بار بدهی بیشتر و هزینههای تأمین مالی بالاتر» ایجاد کند.
وزیر دارایی موقت آنتوان آرمان خروجی، کاهش رتبه مودیز را تأیید کرد اما خوشبینی خود را نسبت به انتصاب بایرو ابراز داشت. او گفت: «تعهد مجدد به کاهش کسری پاسخی صریح به این چالش است».